KIRKKOVUODEN 5. SUNNUNTAI – VUOSI C

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Jes. 6:1-2a, 3-8)
Tässä olen, lähetä minut.

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Kuningas Ussian kuolinvuonna minä näin Herran: hän istui korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin. Hänen yläpuolellaan seisoivat serafit, joilla oli kuusi siipeä kullakin. He huusivat toisilleen: ”Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot! Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan.” Ovenpielet vapisivat äänten voimasta, ja huone tuli täyteen savua. Ja minä sanoin: ”Voi minua, minä hukun! Minulla on saastaiset huulet, ja saastaiset huulet on kansalla, jonka keskellä elän, ja nyt minun silmäni ovat nähneet Kuninkaan, Herran Sebaotin.”

Silloin yksi serafeista lensi luokseni kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli ottanut pihdeillä uhrialttarilta. Hän kosketti sillä minun huuliani ja sanoi: ”Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.”

Minä kuulin Herran äänen sanovan: ”Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi?” Niin minä vastasin: ”Tässä olen, lähetä minut!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 138:1-2a, 2bc-3, 4-5, 7c-8. – vrt. 1c)

Kertosäe:
Herra, minä ylistän sinua enkelien edessä.

Koko sydämestäni minä sinua kiitän,
sinua minä soitollani ylistän enkelien edessä.
Minä kumarrun pyhään temppeliisi päin. Kertosäe

Minä kiitän sinun nimeäsi armosi ja uskollisuutesi tähden.
Suuri on sinun nimesi, luja on antamasi lupaus.
Kun huusin sinua, sinä vastasit,
annoit sydämeeni voimaa ja rohkeutta. Kertosäe

Herra, kiittäkööt sinua kaikki kuninkaat,
kun he kuulevat, mitä sinä sanot!
Laulakoot Herran teistä,
sillä Herran kunnia on suuri! Kertosäe

Sinun väkevä kätesi pelastaa minut.
Minkä olet osalleni varannut,
sen sinä, Herra, viet päätökseen.
Iäti kestää sinun armosi. Ethän jätä kesken kättesi työtä! Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(1. Kor. 15:1-11)
Näin me julistamme, ja näin te myös olette uskoneet.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, minä palautan mieleenne sen evankeliumin, jonka olen julistanut teille. Te olette ottaneet sen vastaan ja pysytte siinä, ja sen avulla te myös pelastutte, jos säilytätte sen sellaisena kuin minä sen julistin; muuten olette turhaan tulleet uskoviksi. Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: ”Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, kirjoitusten mukaan, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan, ja hän ilmestyi Keefakselle ja sitten niille kahdelletoista.”

Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois. Tämän jälkeen hän ilmestyi Jaakobille ja sitten kaikille apostoleille. Viimeiseksi kaikista hän ilmestyi minullekin, joka olen kuin keskosena syntynyt. Olenhan apostoleista vähäisin enkä edes ansaitse apostolin nimeä, koska olen vainonnut Jumalan kirkkoa.

Mutta Jumalan armosta minä olen se mikä olen, eikä hänen armonsa minua kohtaan ole mennyt hukkaan. Olen tehnyt enemmän työtä kuin kukaan heistä, en tosin minä itse, vaan Jumalan armo, joka on ollut kanssani. Näin me siis julistamme, minä niin kuin hekin, ja näin te myös olette uskoneet.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Tai lyhyempi muoto:
(1. Kor. 15:3-8, 11)
Näin me julistamme, ja näin te myös olette uskoneet.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: ”Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, kirjoitusten mukaan, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan, ja hän ilmestyi Keefakselle ja sitten niille kahdelletoista.” Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois. Tämän jälkeen hän ilmestyi Jaakobille ja sitten kaikille apostoleille. Viimeiseksi kaikista hän ilmestyi minullekin, joka olen kuin keskosena syntynyt. Näin me siis julistamme, minä niin kuin hekin, ja näin te myös olette uskoneet.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(Matt. 4:19)

Halleluja. Halleluja.
Seuratkaa minua, sanoo Herra.
Minä teen teistä ihmisten kalastajia.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 5:1-11)
Jättäen kaiken he lähtivät seuraamaan Jeesusta.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan, kun Jeesus eräänä päivänä seisoi Gennesaretinjärven rannalla ja väkijoukko tungeksi hänen ympärillään kuulemassa Jumalan sanaa, hän näki rannassa kaksi venettä. Kalastajat olivat nousseet niistä ja huuhtoivat verkkojaan. Jeesus astui toiseen veneistä ja pyysi Simonia, jonka vene se oli, soutamaan rannasta vähän ulommaksi. Sitten hän opetti kansaa veneessä istuen. Lopetettuaan puheensa Jeesus sanoi Simonille: ”Souda vene syvään veteen, laskekaa sinne verkkonne.” Tähän Simon vastasi: ”Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet mitään. Mutta lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.” Näin he tekivät ja saivat saarretuksi niin suuren kalaparven, että heidän verkkonsa repeilivät. He viittoivat toisessa veneessä olevia tovereitaan apuun. Nämä tulivat, ja he saivat molemmat veneet niin täyteen kalaa, että ne olivat upota. Tämän nähdessään Simon Pietari lankesi Jeesuksen jalkoihin ja sanoi: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Hän ja koko hänen venekuntansa olivat pelon ja hämmennyksen vallassa kalansaaliin tähden, samoin Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, jotka olivat Simonin kalastuskumppaneita. Mutta Jeesus sanoi hänelle: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” He vetivät veneet maihin ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Jeesusta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.