Mitä ovat pallium ja kalastajansormus?

Satoja vuosia vanhan perinteen mukaan paavit siunaavat pyhän Agneksen muistopäivänä 21. tammikuuta useita karitsoja, joiden villasta tehdään palliumeja uusille metropoliitta-arkkipiispoille jaettavaksi 29. kesäkuuta Pyhien Pietarin ja Paavalin juhlapyhänä.

Pallium on kaulan ympärille asetettava valkoisesta villasta kehrätty nauha, joka symbolisoi arkkipiispojen velvollisuutta toisaalta kaitsea vastuulleen tullutta laumaa ja toisaalta vaalia yhteyttä Kristuksen sijaisen kanssa.

(C) SIR

Kuva paavi Benedictus XVI:n palliumista ja Venetsian patriarkasta, arkkipiispa Francesco Moragliasta, joka on juuri saanut oman palliumin. 2012.

Dokumentissa “Inter Eximina Episcopalis” vuodelta 1978 paavi Paavali VI rajoitti palliumien käytön paaville ja metropoliittaarkkipiispoille. Vuonna 1984 paavi Johannes Paavali II määräsi, että pallium annetaan metropoliitoille aina 29. kesäkuuta, pyhien Pietarin ja Paavalin juhlapyhänä.

Karitsojen siunaaminen tapahtuu joka vuosi 21. tammikuuta pyhän Agnesin muistopäivänä. Agnes oli neitsyt, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 305. Hänen symbolina on juuri lammas. Hänet on haudattu hänen nimeään kantavaan basilikaan Roomassa. Paavillisen siunauksen jälkeen lampaat tuodaan tuohon basilikaan. Palliumeja varten lampaita kasvattavat Roomassa sijaitsevat Tre fontane -trappistiluostarin isät, ja lopulta Pyhän Cecilian sisaret tekevät kehrätystä villasta tarvittavan määrän palliumeja.

Palliumin saa aina myös uusi paavi virkaanastujaistensa alussa. Paavi Franciscus ottaa käyttöön saman palliumin, jota hänen edeltäjänsä käytti.

Kalastajansormus, Annulus Piscatoris, on osa paavin virkamerkkejä. Paaviksi valittu saa oman kalastajansormuksen virkaanastujaismessunsa aluksi. Sormus on jokaiselle paaville uusi, sillä vanha tuhotaan, kun pietarinistuin jää tyhjäksi.

Wikimedia

Paavi Leo XIII:n kalastajansormus

Kalastajansormukseen on kaiverrettu kuva veneessä verkkoja heittävästä apostoli Pietarista ja kirjoitettu paavin nimi. Tällä viitataan apostolien ja erityisesti paavin tehtävään ihmisten kalastajana (Mark. 1:17).

Sormusta ei ole pakko käyttää päivittäin, eikä sitä ole käytetty paavillisten asiakirjojen sinetöimiseenkään sitten vuoden 1842. Sormus oli käytössä ainakin jo 1200-luvulla.

Paavi Franciscuksen kalastajansormus on tehty hopeasta ja kullattu.

KATT/EWTN/VIS