Piispainkokous huolissaan kristittyjen asemasta Lähi-idässä

Pohjoismaiden piispainkokouksen lehdistötiedote 5.1.2011

Syvän surun vallassa me, Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin roomalaiskatoliset piispat olemme saaneet kuulla jälleen uudesta kirkon tuhosta Lähi-idässä, tällä kertaa Aleksandriassa. Tuhossa murhattiin lukuisia koptilaiskristittyjä. Vain hyvin lyhyen ajan jälkeen siitä, kun Bagdadin syyrialaiskatolista katedraalia kohtasi verilöyly, olemme saaneet kuulla uusista terrori-iskuista tämän maailmankolkan haavoittuvaa kristillistä vähemmistöä vastaan.

Siksi me vetoamme vakavasti kyseisten maiden viranomaisiin, että he tehokkaasti ja täydestä sydämestään suojelisivat kristittyjä ja heidän pyhiä paikkojaan. Samoin me rohkaisemme Pohjoismaittemme hallituksia puolustamaan oikeutta uskonnonvapauteen ja varmistamaan kaikkien uskonnollisten vähemmistöjen saavan suojelua Lähi-idässä ja muualla.

Olemme tyytyväisinä ottaneet vastaan tiedon, että paavi Benedictus kutsuu kaikkien uskojen johtajia Assisiin tulevana syksynä. Hänen tavoitteensa on tukea uskontojen johtajien yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä edistää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Yhdessä kaikkiin vakaumuksiin kuuluvien kanssa me vastustamme väkivaltaa ja voimankäyttöä uskonnon nimessä, keitä tahansa sen uhrit ovatkaan.

On pitkään ollut tämän piispainkokouksen tavoitteena kokoontua tämän vuoden helmikuussa Jerusalemissa. Tarkoituksemme – pyhän kaupungin porttien sisäpuolella – on tehdä selväksi kiinnostuksemme näihin asioihin ja rukoilla oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta.

KATT/NBK