Piispan kesähaastattelu: Toiveiden ja realiteettien keskellä

Helsingin piispa Teemu Sippo SCJ antoi Fidekselle lyhyen haastattelun elokuun loppupuolella. Siinä hän nosti esille joitakin ajankohtaisia asioita. Tärkeimpänä hän piti tiettyjen huhujen torjumista.

Piispantalo ja Stella Maris eivät ole kaupan

“Ensinnäkin haluan vahvistaa, jotta huhut saataisiin loppumaan, ettei hiippakunnalla ole mitään aikomusta myydä piispantaloa eikä Stella Marista”, piispa Teemu kertoo. Tällainen huhu on viime viikkoina levinnyt monissa keskusteluissa hiippakunnassamme.

Piispan mukaan välillä on kieltämättä käyty keskustelua joidenkin uusien ratkaisujen ja kirkkotilojen hankkimisesta, mikä olisi saattanut edellyttää remonttitarpeessa olevan piispantalon sekä tappiollisen Stella Mariksen myymistä, mutta taloudelliset realiteetit tulivat vastaan niissäkin keskusteluissa. “Esimerkiksi yksi erinomainen tila Helsingin keskustassa oli aivan liian kallis. Ehkä oli Jumalan tahto, että siitä asiasta ei tullut mitään.”

“Erilaisia mahdollisuuksia on käyty läpi, mutta lopulta on päädytty sellaiseen ratkaisuun, että mitään uutta ei myöskään hankita. Sen sijaan voi olla, että piispantaloa ruvetaan hyödyntämään aikaisempaa enemmän ja että samalla pyritään pienentämään niitäkin kustannuksia, joita sen välttämätön remontoiminen aiheuttaa.”

Stella Mariksen tulevaisuus

“Stella Maris tuottaa ikävä kyllä myös suuren menoerän hiippakunnalle.” Tällä hetkellä hiippakunnan leiri- ja toimintakeskusta yritetään kuitenkin ylläpitää. “Toivottavasti seurakunnat löytäisivät paremmin Stella Mariksen, jotta saisimme sen myös oman toimintamme kautta sillä tavalla tuottoisammaksi, ettei se uhkaisi raunioittaa hiippakuntamme pientä taloutta.”

Joissakin toiveissa on ollut myös uuden sisarkunnan tuleminen Stella Marista hoitamaan. Piispa sanoo keskustelujen sujuneen hyvin yhden nuoren sisarkunnan kanssa, mutta toteaa samalla, ettei sisarten tuleminen sittenkään näyttäisi vähentävän hiippakunnan taloudellista vastuuta leirikeskuksesta. “Sen takia tätä ratkaisua ei uskallettu tehdä, ainakaan toistaiseksi.”

Piispan mukaan “oli todella hieno asia, että tällainen sisarkunta ylipäänsä löytyi. Haluan mielelläni oppia tuntemaan heitä ja heidän karismaansa paremmin, esimerkiksi joskus, kun käyn Roomassa.” Suhteet sisariin ovat edelleen kunnossa, ja “heille on tarjottu jotakin muutakin tehtävää Suomessa. Siinä he voisivat aloittaa melkein heti.”

Stella Mariksen tulevaisuutta silmällä pitäen piispan apuna toimii erillinen toimikunta. Sen tehtävänä on etsiä ratkaisuja, jotka tekisivät Stella Mariksen toiminnan vähemmän tappiolliseksi, jotta luonnonkauniin keskuksen myymiseen ei tarvitsisi ryhtyä. “Sillä, että meillä on oma keskus, on kieltämättä oma tärkeä merkityksensä hiippakunnalle. Mielellämme pidämme sen edelleenkin itsellämme. Olihan nytkin hiippakuntajuhla siellä niin onnistunut”, piispa iloitsi. “On sääli, että sillä koko vuoden mittaan on kuitenkin niin vähän käyttöä.”

Kirkkojen paikkoja etsitään

Hiippakunta etsii edelleen myös paikkoja uusille kirkoille. “Muun muassa Pohjanmaalla olisi tarvetta kirkolle, ehkä ennen kaikkea Vaasan seudulle.” Samoin pääkaupunkiseudulla tarvittaisiin lisää tilaa: “Mielellään sellaisesta paikasta, mihin on hyvät liikenneyhteydet, jotta kirkko voisi palvella myös muita kuin vain lähiympäristön katolilaisia.”

Helsingin lähialueella asuu tuhansia katolilaisia. Messumatka Helsingin kirkkoihin esimerkiksi Vantaalta voi viedä toista tuntia. Tarve lähempänä sijaitsevalle kirkolle on siksi ilmeinen. Toistaiseksi ei sopivaa kohdetta ole ilmeisesti kuitenkaan löytynyt. Oma lukunsa on tietysti myös talous.

Yleisvikaari vaihtuu

Syyskuun alussa astuu voimaan hiippakunnan yleisvikaarin vaihdos. Isä Wieslaw Swiech SCJ siirtyy omasta pyynnöstään ja veljeskunnan toivomuksesta yleisvikaarin tehtävistä takaisin pastoraalityöhön Tampereen Pyhän ristin seurakuntaan. Hänen seuraajakseen piispa on nimittänyt 42-vuotiaan isä Raimo Goyarrolan.

“Isä Wieslaw toimi jo edeltäjäni piispa Józefin aikana piispan oikeana kätenä tässä hiippakunnassa, ja hän on ollut suurenmoinen apu piispantalossa monella tavalla, ihan käytännön töissäkin”, piispa sanoo kiitollisena. “Hän on ollut aina valmis auttamaan, viimeiset kaksi vuotta yleisvikaarina.”

“Hänellä itsellään on ollut tahto palata takaisin pastoraaliseen työhön, jota hän on pystynyt nyt tekemään vain marginaalisesti.” Tilaisuus siihen tuli oikeastaan vähän varkain, kun Pyhän Marian seurakunnan pitkäaikainen kirkkoherra isä Kazimierz Lewandowski SCJ palasi kotimaahansa Puolaan. Näin Jeesuksen pyhän sydämen pappien pastoraalista työtä tekemään tarvittiin lisävoimia. Tampereen kirkkoherra isä Zenon Strykowski SCJ myös pyysi painokkaasti apua. “Raskain mielin annoin isä Wieslawille lopulta vapautuksen yleisvikaarin tehtävästä, jota hän on hoitanut erittäin hyvin ja josta olen hänelle hyvin kiitollinen.”

Piispa jatkaa: “Nyt meillä on sitten uusi yleisvikaari, joka on enemmistölle hiippakuntalaisista ehkä verrattain tuntematon, nimittäin isä Raimo (Ramón) Goyarrola. Hän on iloisin mielin ottanut uuden tehtävän vastaan, ja astelee siinä ensimmäisiä askeleita”, piispa toteaa. “Hän on piispan tukena innokkaasti mukana hiippakunnan hoidossa. Katsotaan tulevaisuuteen”, piispa sanoo toiveikkaasti. “Hän on teologian tohtori ja on oppinut lyhyessä ajassa erittäin hyvän suomen kielen taidon. Uskon, että hän pärjää oikein hyvin yleisvikaarin tehtävässä. Onneksi olkoon ja siunausta hänelle.”

Madridin uutisointi oli yksipuolista

Piispa Teemu seurasi Madridissa järjestettyjen Maailman nuortenpäivien tapahtumia Suomesta käsin. Nuortenpäivät päättyivät elokuun 21. päivänä. Ne keräsivät toista miljoonaa katolista nuorta pyhiinvaeltajaa tapaamaan paavia, oppimaan uutta ja jakamaan kokemuksia yhteisestä katolisesta uskostaan. Nuortenpäivien henki oli todella iloinen ja innostunut. “Ehdin seurata tapahtumia jonkin verran iloiten siitä suuresta innostuksesta, joka Madridista välittyi.”

Sen sijaan piispa Teemu – ulkomaisten kollegoidensa tavoin – harmitteli nuortenpäivistä kertoneita uutisia eri tiedotusvälineissä. “Uutisointi oli jotenkin niin negatiivista ja yksipuolista. Nimenomaan painotettiin paavin vastustusta, paavin matkan kalleutta ja tällaisia asioita, vaikka tämä paavin vierailu oli monella tapaa Espanjalle myös tulonlähde.”

“Ihmettelen, että annettiin niin suuri paino mielenosoittajille, joita oli yhteensäkin ehkä vain pari tuhatta, eikä niinkään kerrottu niistä lähes kahdesta miljoonasta nuoresta, jotka olivat tulleet Espanjaan paavin takia, siitä, mitä he kokivat siellä tai mistä paavi siellä puhui.” Samaa ovat kysyneet muun muassa jotkut Englannin piispat ja esimerkiksi Wienin arkkipiispa, kardinaali Christoph Schönborn OP. ”Eihän olympialaisistakaan uutisoidessa pääpaino ole niiden taloudessa vaan siinä, minkälaisia urheilutuloksia siellä saavutetaan.”

Piispa Teemun mielestä uutisointi epäonnistui: “Se tuntuu uskomattoman yksipuoliselta. Mielenosoitukset olivat kuitenkin marginaalisia. Ne olisi voitu kuitata muutamalla sanalla ja raportoida enemmän siitä, mitä todella tapahtui. Tuntuu, että tässä on ihan selkeä, kirkonvastainen tendenssi.”

Onneksi nuorten osoittamalla innostuksella ja ilolla sekin voidaan voittaa.

Kiitos haastattelusta, piispa Teemu.

Marko Tervaportti

Haastattelu julkaistaan Fides-lehden numerossa 9/2011 (26.8.)