Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto katolilaiselle

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on myönnetty islantilaiselle Auður Ava Ólafsdóttirille romaanista Ör (”Arpi”). Palkinnon luovutti kruununprinsessa Mette-Marit palkintojenjakotilaisuudessa, joka pidettiin Oslon Oopperatalossa 30.10.2018.

Pohjoismaiden neuvoston tiedotteessa vielä suomentamatonta kirjaa kuvattiin muun muassa pieneksi kirjaksi, ”jolla on suuri sydän”. Nokkelaa huumoria ja elämää kipunoivaa kieltä sisältävä ”romaani esittää syvällisiä kysymyksiä elämästä ja kuolemasta, ihmisestä osana suurempaa kokonaisuutta sekä ihmisen oikeuksista, etuoikeuksista ja velvollisuuksista maailmassa. Ennen kaikkea kirja kertoo siitä, että ihmiskunnalle on annettava lupa pimeyden haastamiseen.” Kirjailija kertookin kirjoittavansa ”maailman pimeyttä vastaan”.

Katolilaisten kannalta mielenkiintoiseksi asian tekee varmasti myös se, että samoin kuin Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1955 voittanut Halldór Laxness Auður Ava Ólafsdóttir on katolilainen. Hän liittyi katolisen kirkon täyteen yhteyteen viitisentoista vuotta sitten perustellen kääntymystään muun muassa katolisissa maissa kohtaamansa taiteen ja musiikin vetovoimalla.

KATT/katolsk.no/norden.org

[kuva © Johannes Jansson/norden.org]