Adoraatio vainottujen kristittyjen puolesta

monstranssiHelsingin piispa Teemu Sippo SCJ on suositellut Suomen katolisille seurakunnille, että niissä voitaisiin osallistua kansainväliseen aloitteeseen, jonka tavoitteena on, että perjantaina 1.8. järjestettäisiin mahdollisimman monessa kirkossa kaikkeinpyhimmän sakramentin palvonta eli adoraatio Irakissa, Syyriassa ja muualla Lähi-idässä vainon ja uskonnollisen puhdistuksen kohteeksi joutuneiden kristittyjen puolesta.

Rukousaloite on seurausta islamistisen ääriliikkeen Isisin valtaamillaan alueilla harjoittamasta muihin uskontoihin kohdistuvasta vainosta. Kesäkuussa Isis valtasi pohjoisirakilaisen Mosulin miljoonakaupungin, jonka kristittyjä järjestö vaati joko kääntymään, maksamaan suojelurahaa tai lähtemään pois lauantaihin 19.7.2014 mennessä.

NunKristittyjen kotien oviin tai seinustoihin maalattiin sitten arabialainen N-kirjain (vrt. kuva oikealla) merkiksi ”nasaretilaisista” eli kristityistä. Tällä hetkellä kristittyjä ei Mosulissa käytännössä enää ole, eikä tässä ikivanhassa kaupungissa vietetä messua — ensimmäistä kertaa yli 1700 vuoteen.

Isisin aluevaltaukset Syyriassa ja Irakissa ovat onnistuneet pitkälti Syyrian sisällissodan ja Irakin poliittisen epävakaisuuden johdosta. Irakin katolisten ja ortodoksisten piispojen, kristillisten yhteisöjen, paavi Franciscuksen ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin varoitukset ja avunpyynnöt ovat ainakin toistaiseksi kaikuneet kuuroille korville. Tällä hetkellä mikään ei tunnu rajoittavan Isisin valtaa sen valvonnassa olevalla alueella Syyriassa ja Pohjois-Irakissa.

Mahdollisista adoraatioista voi kysellä omasta seurakunnasta.

KATT

Lisätietoja: