Isä Cadorésta dominikaanien uusi yleisesimies

Dominikaanien yleiskapituli valitsi pyhän Dominicuksen 86. seuraajan. Saarnaajaveljien uusi yleisesimies on isä Bruno Cadoré OP, Ranskan provinssin provinsiaali.

Pyhän Dominicuksen perustaman Saarnaajien sääntökunnan yleiskapituli valitsi sunnuntaina 5. syyskuuta isä Bruno Cadorén uudeksi yleisesimieheksi. Hänen toimikautensa kestää yhdeksän vuotta. Edellinen yleisesimies oli argentiinalainen isä Carlos Azpiros Costa OP. Ennen häntä dominikaaneja johti englantilainen isä Timothy Radcliffe OP, joka on tullut kuuluisaksi monista kirjoistaan. Molemmat tekivät visitaatiomatkan myös Helsinkiin. Ennen Radcliffea dominikaanien yleisesimiehenä oli irlantilainen isä Damian Byrne OP, jolle neljä maallikkodominikaania antoi ensimmäisen lupauksensa Studium Catholicumissa 1992. Häntä ennen yleisesimiehenä oli ranskalainen isä Vincent Couesnongle OP 1974-1983.

Dominikaanien yleiskapituli on parhaillaan koolla Roomassa. Kapituliin osallistuu 127 dominikaaniveljeä kaikista maanosista. Koolla ovat kaikkien provinssien johtajat eli provinsiaalit sekä demokraattisesti valitut edustajat kaikista provinsseista ja muutamista vikariaateista. Yleiskapituli on saarnaajien sääntökunnan ylin päättävä elin, joka työskentelee kaksi viikkoa sääntökunnan työn suurien linjojen parissa. Yleisesimiehen tehtävä on panna toimeen yleiskapitulin päätökset.

Isä Bruno Cadoré, 56, toimi dominikaanien Ranskan provinssin provinsiaalina viimeiset yhdeksän vuotta. Sitä ennen hän oli mm. Lillen opintoluostarissa vastuussa nuorten dominikaanien koulutuksesta ja kasvatuksesta. Ennen dominikaaniksi tuloaan Bruno Cadoré oli valmistunut lääketieteen tohtoriksi. Sääntökunnassaolonsa alussa hän asui kaksi vuotta Haitissa ennen teologisia opintojaan. Hän väitteli teologian tohtoriksi Lillen katolisessa yliopistossa, erikoistuen biolääketieteen etiikkaan. Lillessä hän myös johti lääketieteen etiikan keskusta. Ranskan provinsiaaliksi hänet valittiin 2002.

Ranskan provinsiaalina isä Cadoré työskenteli dominikaanisääntökunnan työn kehittämiseksi sekä Kongossa että Pohjoismaissa, jotka kuuluvat Pariisin provinssiin. Uusi yleisesimies on vieraillut monesti Helsingissä, esimerkiksi Studium Catholicumin peruskorjatun kappelin vihkiäisissä 2008. Myös Irak ja Kairo kuuluvat tähän provinssiin.

KATT/www.dominicains.fr