Kiinnostaako matka äiti Elisabeth Hesselbladin pyhäksijulistamiseen?

Äiti Elisabeth, ”uusi Birgitta”, julistetaan pyhäksi 5.6.2016.

hesselbladPyhän Vapahtajan sääntökunta eli birgittalaissisaret, jotka toimivat Suomessakin (Turun luostarissa), kuuluvat sääntökunnan ruotsalaiseen haaraan, jonka elvytti viime vuosisadan alussa äiti Elisabeth Hesselblad (1870-1957). Paavi Johannes Paavali II julisti hänet autuaaksi vuonna 2000.

Paavi Franciscus on tehnyt päätöksen prosessin loppuun saattamisesta, ja julistaa äiti Elisabethin pyhäksi Pietarinkirkon aukiolla sunnuntaina 5.6.2016. Tämä on päätapahtuma, mutta juhlallisuudet alkavat jo lauantaina, jolloin on katumushartaus Pyhän Pietarin basilikassa, pyhän oven läpi kulkeminen ja pyhä messu, jonka viettää kardinaali Comastri.

Sunnuntaina on siis paavin messu, jolloin pyhäksi julistaminen tapahtuu. Sen jälkeen on iltapäivällä juhlallinen vesper San Lorenzo in Damaso -kirkossa. Maanantaiaamuna viettää Vatikaanin valtiosihteeri kardinaali Parolin kiitosmessun Il Gesù -kirkossa. On mahdollista, mutta ei vielä varmaa, että pääsemme vielä paavin audienssille klo 11. Tiistaina vietetään vielä messu Pyhän Birgitan kirkossa.

Tukholman hiippakunta järjestää matkan, joka lähtee torstaina ja palaa tiistaina. Sen ilmoittautumisaika on jo ummessa, eikä Suomesta ole tiedossa ryhmämatkaa, joten suosittelemme halukkaita varaamaan itse matkansa. Perillä toimimme kuitenkin yhdessä suomalaisena ryhmänä, ja saamme apua paikallisilta birgittalaissisarilta (sekä omiltamme, joita tulee Roomaan mahdollisimman monta).

Rooman birgittalaissääntökunnan kuuria on luvannut avustaa majoituksen hankkimisessa. Siellä yhteyshenkilö on sisar Gertrud ja hänet tavoittaa sähköpostilla piazzafarnese@brigidine.org tai curia@brigidine.org. Majoitusmahdollisuuksia on paljon, sisarilla on yhteydet edullisiin luostarimajoituksiin. Paikan päällä on tarjolla meille pyhiinvaeltajille edullinen lounas joka päivä.

Finnairilla on joka päivä Roomaan suora iltapäivälento (klo 16.20, myös lauantaina) ja sen kanssa pääsee palaamaan illalla (lähtee klo 19.45). Lipun hinta on n. 300 €. Norwegian on toinen mahdollisuus, sen suorat lennot perjantaina lähtevät klo 8.30 (lauantaina ei ole suoraa) ja paluulentoon pääsee mukaan klo 11.20. Suorilla lennoilla hinta on n. 250 €, johon tulee lisää jos haluaa matkalaukun ruumaan (samoin Finnairilla).

Sisar Gertrudeen tulee olla yhteydessä riippumatta siitä, miten matkansa järjestää, koska hän hankkii tarvittavat liput tilaisuuksiin (ja Vatikaani haluaa tietää nimetkin etukäteen; turvallisuus!).

Toivottavasti saamme suomalaisryhmän kokoon! Asialla on jo kiire. Roomassa tavataan!

Lisätietoja: Markku Vähätalo, vahatalo@iki.fi