Lukukappaleet 2.6.2019 alkavalle viikolle

2.6.2019 Pääsiäisen 7. sunnuntai – vuosi C

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 7:55-60)

Minä näen Ihmisen Pojan seisovan Jumalan oikealla puolella.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Stefanos Pyhää Henkeä täynnä nosti katseensa taivasta kohti ja näki Jumalan kirkkauden ja Jeesuksen, joka seisoi Jumalan oikealla puolella. Hän sanoi: ”Taivaat ovat avoinna minun silmieni edessä, ja Ihmisen Poika seisoo Jumalan oikealla puolella!”

Silloin he alkoivat huutaa suureen ääneen, tukkivat korvansa ja ryntäsivät yhtenä miehenä hänen kimppuunsa. He raahasivat hänet ulos kaupungista kivittääkseen hänet, ja todistajat jättivät viittansa Saul-nimisen nuoren miehen huostaan. Kun he kivittivät Stefanosta, tämä rukoili Herraa ja sanoi: ”Herra Jeesus, ota vastaan minun henkeni.” Hän vaipui polvilleen ja huusi kovalla äänellä: ”Herra, älä vaadi heitä tilille tästä synnistä!” Sen sanottuaan hän nukkui pois.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 97:1+2b, 6+7c, 9. ‒ 1a+9a)

Kertosäe:                 Herra on kuningas, hän on Korkein, maailman valtias.

tai:                            Halleluja.

Herra on kuningas!
Riemuitkoon maa, iloitkoot meren saaret ja rannat!
Hänen istuintaan kannattavat vanhurskaus ja oikeus. Kertosäe

Taivaat julistavat hänen vanhurskauttaan,
kaikki kansat näkevät hänen kunniansa.
Herran edessä kumartuvat maahan kaikki jumalat. Kertosäe

Herra, sinä olet Korkein,
maailman valtias,
kaikkia jumalia korkeampi. Kertosäe

Toinen lukukappale (Ilm. 22:12-14, 16-17, 20)

Tule, Herra Jeesus!

Luemme Ilmestyskirjasta.

Minä, Johannes, kuulin kuinka ääni sanoi minulle: ”Minä tulen pian, ja tullessani minä tuon jokaiselle palkan, maksan kullekin hänen tekojensa mukaan. Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. Autuaita ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin. Minä, Jeesus, olen lähettänyt enkelin luoksenne, jotta seurakunnat saisivat tämän todistuksen. Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti.”

Henki ja morsian sanovat: ”Tule!” Joka tämän kuulee, sanokoon: ”Tule!” Joka on janoissaan, tulkoon. Joka haluaa, saa lahjaksi elämän vettä. Hän, joka todistaa tämän, sanoo: ”Tämä on tosi, minä tulen pian.” Aamen. Tule, Herra Jeesus!

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja (vrt. Joh. 14:18)

Halleluja. Halleluja. 
En minä jätä teitä orvoiksi, sanoo Herra.
Minä tulen luoksenne, ja teidän sydämenne iloitsee.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 17:20-26)

Olkoot he täydellisesti yhtä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus nosti katseensa kohti taivasta ja rukoili sanoen: ”Pyhä Isä, minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän sanansa kautta uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meissä, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.

Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.

Isä, minä tahdon, että ne, jotka olet minulle antanut, olisivat kanssani siellä missä minä olen. Siellä he näkevät minun kirkkauteni, jonka sinä olet antanut minulle, koska olet rakastanut minua jo ennen maailman luomista. Vanhurskas Isä, maailma ei ole sinua tuntenut, mutta minä tunnen, ja nämä, jotka ovat tässä, ovat tulleet tietämään, että sinä olet lähettänyt minut. Minä olen opettanut heidät tuntemaan sinun nimesi ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut, ja jotta minä näin pysyisin heissä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

3.6.2019 ma pyhä Carolus Luanga seuralaisineen, marttyyrit, muistopäivä

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 19:1-8)

Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon?

Luemme Apostolien teoista.

Apolloksen ollessa Korintissa Paavali vaelsi ylänköseutujen halki ja tuli Efesokseen. Hän tapasi siellä muutamia opetuslapsia ja kysyi heiltä: ”Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon?” ”Emme me ole kuulleetkaan mistään Pyhästä Hengestä”, nämä vastasivat. ”Millä kasteella teidät sitten on kastettu?” kysyi Paavali. He vastasivat: ”Johanneksen kasteella.” Silloin Paavali sanoi: ”Johannes tosin kastoi parannuksen kasteella, mutta hän kehotti ihmisiä uskomaan toiseen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, Jeesukseen.” Tämän kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen, ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, Pyhä Henki tuli heihin ja he puhuivat kielillä ja profetoivat. Heitä oli arviolta kaksitoista miestä.

Kolmen kuukauden ajan Paavali sitten kävi synagogassa, keskusteli siellä ja puhui rohkeasti ja vetoavasti Jumalan valtakunnasta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 68:2-3, 4-5ac, 6-7ab. ‒ 33a)

Kertosäe:                      Laulakaa Jumalalle, maan valtakunnat.

tai:                                  Halleluja.

Jumala nousee ja hänen vihollisensa hajaantuvat,
hänen vastustajansa pakenevat hänen tieltään.
He haihtuvat ilmaan kuin savu.
Niin kuin vaha sulaa tulen hohteessa,
niin tuhoutuvat väärämieliset Jumalan edessä. Kertosäe

Mutta vanhurskaat iloitsevat,
iloitsevat ja riemuitsevat Jumalan edessä.
Laulakaa Jumalalle, soittakaa hänen nimensä kunniaksi.
Herra on hänen nimensä, iloitkaa hänen edessään! Kertosäe

Hän on orpojen isä ja leskien puoltaja,
Jumala pyhässä asunnossaan.
Hän antaa yksinäiselle kodin,
hän päästää vangitut vapauteen. Kertosäe

Halleluja (Kol. 3:1)

Halleluja. Halleluja.
Jos teidät on Kristuksen kanssa herätetty kuolleista,
tavoitelkaa sitä, mikä on ylhäällä,
missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 16:29-33)

Pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan opetuslapset sanoivat Jeesukselle: ”Nyt sinä puhut selvin sanoin, et enää vertauksin. Me ymmärrämme nyt, että sinä tiedät kaiken eikä sinun tarvitse odottaa, että joku kysyy. Siksi me uskomme, että olet tullut Jumalan luota.”

”Nyt te kyllä uskotte”, sanoi Jeesus. ”Tulee aika ‒ ja se on jo nyt ‒ jolloin te joudutte hajalle, kuka minnekin, ja jätätte minut yksin. Yksin en silti jää, sillä Isä on minun kanssani. Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

4.6.2019 ti pääsiäisajan messu, tai pyhä Elisabeth Hesselblad, neitsyt

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 20:17-27)

Pääsen matkani päähän ja saatan loppuun Herralta Jeesukselta saamani palvelutehtävän.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Paavali lähetti Miletoksesta sanan Efesokseen ja kutsui seurakunnan vanhimmat luokseen. Kun nämä olivat tulleet, Paavali puhui heille: ”Te tiedätte, millä tavoin minä kaiken aikaa, siitä päivästä alkaen jona tänne Aasiaan tulin, olen toiminut teidän keskuudessanne. Olen palvellut Herraa nöyrin mielin, kyyneleet silmissä, kaikissa koettelemuksissa, joita juutalaiset juonillaan ovat minulle aiheuttaneet. En ole vaiennut mistään sellaisesta, mikä on teille hyödyksi, vaan olen julistanut teille ja opettanut teitä sekä julkisesti että kodeissanne. Sekä juutalaisia että kreikkalaisia olen todistuksellani taivuttanut kääntymään Jumalan puoleen ja uskomaan meidän Herraamme Jeesukseen.

Nyt on Pyhä Henki sitonut minut ja vie minua Jerusalemiin, enkä tiedä, mitä siellä on osakseni tuleva. Tämän vain tiedän: joka kaupungissa Pyhä Henki vakuuttaa, että minua odottavat kahleet ja ahdinko. Eloon jäämiseni ei minulle kuitenkaan merkitse mitään sen rinnalla, että pääsen matkani päähän ja saatan loppuun Herralta Jeesukselta saamani palvelutehtävän: julistaa evankeliumia Jumalan armosta.

Nyt tiedän, että te ette enää näe minua, ei kukaan teistä, joiden keskuudessa olen elänyt ja julistanut Jumalan valtakuntaa. Siksi minä tänä päivänä vakuutan teille, että olen viaton kaikkien vereen: minä olen avoimesti julistanut teille kaiken, mitä Jumalan suunnitelmaan kuuluu.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 68:10-11, 20-21. ‒ 33a)

Kertosäe:                      Laulakaa Jumalalle, maan valtakunnat.

tai:                                  Halleluja.

Sinä, Jumala, annat runsaat sateet,
nääntyneen perintömaasi sinä saat jälleen kukoistamaan.
Sinun väkesi elää siellä,
hyvyydessäsi sinä huolehdit köyhistä, Jumala. Kertosäe

Ylistetty olkoon Herra päivästä päivään.
Meitä kantaa Jumala, meidän apumme.
Jumala on meille pelastuksen Jumala.
Herra, Herra pelastaa kuolemasta. Kertosäe

Halleluja (Joh. 14:16)

Halleluja. Halleluja.
Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen Puolustajan,
joka on kanssanne ikuisesti.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 17:1-11a)

Isä, kirkasta Poikasi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus nosti katseensa kohti taivasta ja sanoi: ”Isä, hetki on tullut. Kirkasta Poikasi, että Poika kirkastaisi sinut. Sinä olet uskonut kaikki ihmiset hänen valtaansa, jotta hän antaisi ikuisen elämän kaikille, jotka olet hänelle uskonut. Ja ikuinen elämä on sitä, että he tuntevat sinut, ainoan todellisen Jumalan, ja hänet, jonka olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen. Minä olen kirkastanut sinut täällä maan päällä saattamalla päätökseen työn, jonka annoit tehdäkseni. Isä, kirkasta sinä nyt minut, ota minut luoksesi ja anna minulle se kirkkaus, joka minulla oli sinun luonasi jo ennen maailman syntyä.

Minä olen ilmoittanut sinun nimesi niille ihmisille, jotka valitsit maailmasta ja annoit minulle. He olivat sinun, ja sinä uskoit heidät minulle. He ovat ottaneet omakseen sinun sanasi ja tietävät nyt, että kaikki, minkä olet minulle antanut, on tullut sinulta. Kaiken sen, minkä olet puhuttavakseni antanut, minä olen puhunut heille, ja he ovat ottaneet puheeni vastaan. Nyt he tietävät, että minä olen tullut sinun luotasi, ja uskovat, että sinä olet minut lähettänyt.

Minä rukoilen heidän puolestaan. Maailman puolesta minä en rukoile, vaan niiden, jotka sinä olet minulle antanut, koska he kuuluvat sinulle. Kaikki, mikä on minun, on sinun, ja mikä on sinun, on minun, ja minun kirkkauteni on tullut julki heissä. Minä en enää ole maailmassa, mutta he jäävät maailmaan, kun tulen luoksesi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

5.6.2019 ke pyhä Bonifatius, piispa ja marttyyri, muistopäivä

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 20:28-38)

Jätän teidät Jumalan haltuun, hänen, jolla on voima rakentaa teitä ja antaa perintöosa.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Paavali sanoi Efesoksen kirkon vanhimmille: ”Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut, paimentamaan Jumalan kirkkoa, jonka hän omalla verellään on itselleen hankkinut. Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. Olkaa siis valveilla ja muistakaa, että minä kolmen vuoden ajan olen lakkaamatta, yötä päivää kyynelsilmin opastanut itse kutakin teistä.

Jätän nyt teidät Jumalan ja hänen armonsa sanan haltuun, sen sanan, jolla on voima rakentaa teitä ja antaa perintöosa kaikkien pyhitettyjen joukossa. Hopeaa tai kultaa tai vaatteita en ole keneltäkään halunnut. Te tiedätte itse, että minä näillä käsilläni olen hankkinut itselleni ja tovereilleni sen, mitä olemme tarvinneet. Kaikin tavoin olen teille osoittanut, että näin, työtä tehden, tulee huolehtia vähäosaisista muistaen Herran Jeesuksen omat sanat: ’Autuaampi on antaa kuin ottaa.'”

Näin puhuttuaan Paavali polvistui ja rukoili yhdessä toisten kanssa. Kaikki itkivät ja syleilivät ja suutelivat häntä. Kaikkein suurinta tuskaa he tunsivat siitä, etteivät he, niin kuin Paavali oli sanonut, enää näkisi häntä. He saattoivat sitten hänet laivaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 68:29-30, 33-35a, 35b-36. ‒ 33a)

Kertosäe:                      Laulakaa Jumalalle, maan valtakunnat.

tai:                                 Halleluja.

Osoita mahtisi, Jumala,
pidä voimassa se, mitä olet tehnyt hyväksemme.
Temppelisi kohoaa Jerusalemin yllä,
kuninkaat tuovat sinulle lahjoja. Kertosäe

Laulakaa Jumalalle, maan valtakunnat, ylistäkää Herraa!
Hän ajaa vaunuillaan taivaassa, ikiaikojen taivaassa.
Kuulkaa, hän antaa äänensä kaikua, mahtavan äänen.
Tunnustakaa Jumalan voima! Kertosäe

Hänen kirkkautensa lepää Israelin yllä,
hänen valtansa ulottuu yli pilvien.
Pelottava on Jumala, Israelin Jumala, joka asuu pyhäkössään.
Hän antaa voiman ja väkevyyden kansalleen.
Ylistetty olkoon Jumala! Kertosäe

Halleluja (vrt. Joh. 17:17b, 17a)

Halleluja. Halleluja.
Herra, sinun sanasi on totuus.
Pyhitä meidät totuudessa.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 17:11b-19)

Jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus nosti katseensa kohti taivasta ja rukoili sanoen: ”Pyhä Isä, suojele heitä nimessäsi, jonka olet minulle antanut, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun olin heidän kanssaan, suojelin heitä nimessäsi, jonka olet minulle antanut. Minä varjelin heidät, eikä yksikään heistä joutunut hukkaan, paitsi se, jonka täytyi joutua kadotukseen, jotta kirjoitus kävisi toteen.

Nyt minä tulen sinun luoksesi. Puhun tämän, kun vielä olen maailmassa, jotta minun iloni täyttäisi heidät. Minä olen ilmoittanut heille sanasi, ja he ovat saaneet osakseen maailman vihan, koska eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. En kuitenkaan pyydä, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että varjelisit heidät pahalta. He eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. Pyhitä heidät totuudessa. Sinun sanasi on totuus. Niin kuin sinä lähetit minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät. Minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

6.6.2019 to pääsiäisajan messu, tai pyhä Norbert, piispa

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 22:30, 23:6-11)

Sinun on todistettava myös Roomassa.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä komentaja halusi saada varman selon siitä, mistä juutalaiset Paavalia syyttivät. Niinpä hän päästi Paavalin kahleista, käski ylipapit ja koko Suuren neuvoston koolle ja vei Paavalin kasarmista heidän eteensä.

Osa neuvostosta oli saddukeuksia, osa fariseuksia, ja tämän tietäen Paavali sanoi kuuluvalla äänellä: ”Veljet! Minä olen fariseus, ja fariseuksia ovat isänikin olleet. Nyt olen täällä tuomittavana siksi, että panen toivoni kuolleiden ylösnousemukseen.” Tuskin hän oli tämän sanonut, kun fariseusten ja saddukeusten kesken puhkesi ankara kiista ja koko joukko jakautui kahtia. Saddukeukset näet väittävät, ettei mitään ylösnousemusta ole, ei myöskään enkeleitä eikä henkiä, kun taas fariseukset uskovat näihin kaikkiin. Meteli kävi yhä kovemmaksi, ja fariseusten joukosta muutamat lainopettajat alkoivat jo väittää: ”Me emme voi havaita tässä miehessä mitään pahaa. Jospa henki tai enkeli on puhunut hänelle.” Mellakka kiihtyi kiihtymistään, ja komentaja alkoi pelätä, että Paavali revittäisiin kappaleiksi. Hän komensi sotaväenosaston hakemaan Paavalin pois neuvoston käsistä ja viemään hänet kasarmiin.

Seuraavana yönä Herra seisoi Paavalin edessä ja sanoi: ”Pysy rohkeana. Sinä olet todistanut minusta täällä Jerusalemissa, ja samalla tavoin sinun on todistettava myös Roomassa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 16:1-2a+5, 7-8, 9-10, 11. ‒ 1)

Kertosäe:               Jumala, pidä minusta huoli, sinuun minä turvaan.

tai:                          Halleluja.

Jumala, pidä minusta huoli, sinuun minä turvaan.
Minä sanon Herralle: ”Sinä olet minun valtiaani.”
Herra, sinä olet minun perintöosani ja maljani,
sinun kädessäsi on minun arpani. Kertosäe

Minä kiitän Herraa, hän neuvoo minua,
yölläkin kuulen sisimmässäni hänen äänensä.
Minä pidän aina edessäni Herran.
Kun hän on oikealla puolellani, minä en horju. Kertosäe

Minun sydämeni iloitsee, sieluni riemuitsee,
minun ruumiini lepää turvassa.
Sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan,
et anna pyhäsi nähdä kuolemaa. Kertosäe

Sinä osoitat minulle elämän tien,
sinun kasvojesi edessä on ehtymätön ilo,
sinun oikealla puolellasi ikuinen onni. Kertosäe

Halleluja (Joh. 17:21)

Halleluja. Halleluja.
Olkoot he kaikki yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa,
jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut, sanoo Herra.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 17:20-26)

Olkoot he täydellisesti yhtä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus nosti katseensa kohti taivasta ja rukoili sanoen: ”Pyhä Isä, minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän sanansa kautta uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meissä, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.

Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.

Isä, minä tahdon, että ne, jotka olet minulle antanut, olisivat kanssani siellä missä minä olen. Siellä he näkevät minun kirkkauteni, jonka sinä olet antanut minulle, koska olet rakastanut minua jo ennen maailman luomista. Vanhurskas Isä, maailma ei ole sinua tuntenut, mutta minä tunnen, ja nämä, jotka ovat tässä, ovat tulleet tietämään, että sinä olet lähettänyt minut. Minä olen opettanut heidät tuntemaan sinun nimesi ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut, ja jotta minä näin pysyisin heissä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

7.6.2019 pe pääsiäisajan messu

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 25:13-21)

He puhuivat Jeesuksesta, joka on kuollut mutta jonka Paavali väittää elävän.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä kuningas Agrippa ja Berenike tulivat Kesareaan tervehdyskäynnille Festuksen luo. Kun he viipyivät siellä useita päiviä, Festus otti esille myös Paavalin tapauksen. Hän kertoi kuninkaalle: ”Täällä on muuan mies, jonka Felix on jättänyt vankeuteen. Jerusalemissa käydessäni juutalaisten ylipapit ja vanhimmat esittivät syytteen häntä vastaan ja vaativat hänelle tuomiota. Vastasin heille, ettei roomalaisten ole tapana jättää ketään syyttäjien armoille, vaan syytetyn on näiden läsnä ollessa saatava puolustautua syytettä vastaan. Niinpä he tulivat tänne, ja viipymättä, heti seuraavana päivänä minä ryhdyin istumaan oikeutta ja käskin tuoda miehen eteeni. Syyttäjät asettuivat hänen ympärilleen mutta eivät syyttäneet häntä mistään sellaisesta rikkomuksesta kuin odotin. He olivat eri mieltä kuin tämä Paavali joistakin omaa uskontoaan koskevista kiistakysymyksistä ja puhuivat jostakin Jeesuksesta, joka on kuollut mutta jonka Paavali väittää elävän. Kun en ole perehtynyt tällaisten riitojen selvittelyyn, kysyin, tahtoisiko hän lähteä Jerusalemiin ja antaa ratkaista asiansa siellä. Tämä Paavali kuitenkin vaati päästä keisarillisen majesteetin tutkittavaksi ja pyysi vartiota siihen saakka, ja niin käskin pitää häntä vankilassa, kunnes lähetän hänet keisarin eteen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 103:1-2, 11-12, 19-20ab. ‒ 19a)

Kertosäe:                      Herralla on istuimensa taivaissa.

tai:                                 Halleluja.

Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on,
ylistä hänen pyhää nimeään.
Ylistä Herraa, minun sieluni,
älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt. Kertosäe

Sillä niin kuin taivas on korkea maan yllä,
niin on Herran armo suuri niille, jotka pelkäävät häntä.
Niin kaukana kuin itä on lännestä,
niin kauas hän siirtää meidän syntimme. Kertosäe

Herralla on istuimensa taivaissa,
ja hänen valtansa alla on kaikki maa.
Ylistäkää Herraa, te hänen enkelinsä,
te voimalliset sankarit, jotka hänen käskynsä täytätte. Kertosäe

Halleluja (Joh. 14:26)

Halleluja. Halleluja.
Pyhä Henki opettaa teille kaiken
ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 21:15-19)  

Kaitse minun karitsoitani, kaitse minun lampaitani.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Ilmestyttyään opetuslapsilleen ja aterioituaan heidän kanssaan Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.” Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

8.6.2019 la aamulla: pääsiäisajan messu

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 28:16-20, 30-31)

Paavali asui Roomassa ja julisti Jumalan valtakuntaa.

Luemme Apostolien teoista.

Kun olimme perillä Roomassa, Paavalille annettiin lupa asua omassa asunnossa yhdessä häntä vartioivan sotilaan kanssa. Kolmen päivän kuluttua Paavali kutsui juutalaisten johtomiehet luokseen. Kun nämä olivat saapuneet, hän sanoi: ”Veljet! Minut luovutettiin Jerusalemissa roomalaisten käsiin, vaikka en ole millään tavoin rikkonut kansaamme enkä isiltä perimiämme säädöksiä vastaan. Nyt minut on tuotu vangittuna tänne. Roomalaiset kyllä olisivat kuulustelun jälkeen päästäneet minut vapaaksi, koska en ollut tehnyt mitään, mistä olisin ansainnut kuolemanrangaistuksen, mutta juutalaiset olivat sitä vastaan. Niinpä minun oli vedottava keisariin ‒ ei kuitenkaan siinä mielessä, että mitenkään tahtoisin syyttää kansaani. Tämän kaiken takia minä kutsuin teidät tänne saadakseni tavata teidät ja puhua kanssanne. Olen näet kahleissa Israelin toivon tähden.”

Täydet kaksi vuotta Paavali sitten asui omassa vuokra-asunnossaan ja otti vastaan kaikki, jotka tulivat hänen luokseen. Hän julisti Jumalan valtakuntaa ja opetti, kuka Herra Jeesus Kristus on, avoimesti ja kenenkään estämättä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 11:4, 5+7. ‒ vrt. 7b)

Kertosäe:                      Oikeamieliset saavat nähdä sinun kasvosi, Herra.

tai:                                  Halleluja.

Herra on pyhässä temppelissään,
hänen valtaistuimensa on taivaassa.
Hänen silmänsä näkevät kaiken,
hänen katseensa tutkii ihmislapset. Kertosäe

Herra tutkii vanhurskaat ja jumalattomat.
Hän vihaa sitä, joka rakastaa vääryyttä.
Herra on vanhurskas Jumala, hän rakastaa oikeutta,
oikeamieliset saavat nähdä hänen kasvonsa. Kertosäe

Halleluja (vrt. Joh. 16:7, 13)   

Halleluja. Halleluja.
Minä lähetän Totuuden Hengen luoksenne, sanoo Herra.
Hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 21:20-25)

Tämä opetuslapsi todistaa kaikesta tästä. Hän on tämän kirjoittanut, ja hänen todistuksensa on luotettava.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Pietari kääntyi katsomaan taakseen ja näki, että heidän perässään tuli se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti, se, joka aterialla oli nojannut hänen rintaansa vasten ja kysynyt: ”Herra, kuka se on? Kuka sinut kavaltaa?” Hänet nähdessään Pietari kysyi Jeesukselta: ”Entä hän, Herra?” Jeesus vastasi: ”Mitä se sinulle kuuluu, vaikka tahtoisin hänen jäävän tänne aina siihen asti kun tulen? Seuraa sinä minua.”

Tästä sai veljien keskuudessa alkunsa käsitys, ettei se opetuslapsi kuole. Jeesus ei kuitenkaan sanonut Pietarille, ettei tämä opetuslapsi kuole. Hän sanoi: ”Mitä se sinulle kuuluu, vaikka tahtoisin hänen jäävän tänne aina siihen asti kun tulen?” Juuri tämä opetuslapsi todistaa kaikesta tästä. Hän on tämän kirjoittanut, ja me tiedämme, että hänen todistuksensa on luotettava. Paljon muutakin Jeesus teki. Jos kaikki vietäisiin kohta kohdalta kirjaan, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

8.6.2019 la illalla: helluntaiaaton iltamessu

Ensimmäinen lukukappale (1. Moos. 11:1-9)

Kaupunki sai nimen Babylon, sillä siellä Herra sekoitti ihmisten kielen.

Luemme Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta.

Koko maailma käytti samoja sanoja ja puhui yhtä kieltä. Kun ihmiset siirtyivät itään, he löysivät Sinearin maasta tasangon ja jäivät sinne asumaan. Ja he sanoivat toisilleen: ”Tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi.” He käyttivät savitiiltä rakennuskivenä ja asfalttipikeä muuraamiseen. He sanoivat: ”Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme mainetta emmekä myöskään hajaannu yli koko maan.”

Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat, ja sanoi: ”Siinä he nyt ovat, yksi kansa, jolla on yksi ja sama kieli. Tämä, mitä he ovat saaneet aikaan, on vasta alkua. Nyt he pystyvät tekemään mitä tahansa. Menkäämme sekoittamaan heidän kielensä, niin etteivät he ymmärrä toistensa puhetta.” Ja niin Herra hajotti heidät sieltä kaikkialle maailmaan, ja he lakkasivat rakentamasta kaupunkia. Kaupunki sai nimen Babylon, sillä siellä Herra sekoitti ihmisten kielen ja sieltä hän hajotti heidät kaikkialle maailmaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

tai:

(2. Moos. 19:3-8a, 16-20b)

Herra laskeutui Siinainvuorelle koko kansan nähden.

Luemme Toisesta Mooseksen kirjasta.

Niinä päivinä Mooses lähti Jumalan luo vuorelle, ja Herra huusi hänelle: ”Näin sinun tulee sanoa israelilaisille, Jaakobin jälkeläisille: ’Te olette itse nähneet, mitä minä tein egyptiläisille ja kuinka olen kotkan siivin kantanut teitä ja tuonut teidät tänne luokseni. Jos te nyt kuuntelette minua ja pidätte minun liittoni, niin te tulette olemaan kansojen joukossa minun oma kansani. Koko maailma on minun, mutta teistä tulee minun pappisvaltakuntani ja pyhä kansani.’ Tämä sinun tulee sanoa israelilaisille.”

Tultuaan takaisin Mooses kutsui koolle Israelin vanhimmat ja kertoi heille kaiken, mitä Herra oli käskenyt hänen sanoa. Ja koko kansa vastasi yhtenä miehenä: ”Me teemme kaiken, mitä Herra käskee.”

Kolmantena päivänä aamun tultua alkoi jyristä ja salamoida. Vuoren yllä lepäsi raskas pilvi ja kuului voimakasta torventoitotusta, ja kansa vapisi pelosta leirissään. Mooses vei israelilaiset ulos leiristä Jumalaa vastaan, ja he jäivät vuoren juurelle. Siinainvuori oli kauttaaltaan savun peitossa, koska Herra laskeutui vuorelle tulessa. Vuori savusi kuin tulinen uuni ja vavahteli ankarasti. Torven ääni kasvoi kasvamistaan, Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylisten. Kun Herra oli astunut Siinainvuoren huipulle, hän kutsui Mooseksen luokseen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

tai:

(Hes. 37:1-14)

Kuivat luut, minä annan teihin hengen, niin että te heräätte eloon.

Luemme profeetta Hesekielin kirjasta.

Niinä päivinä Herran käsi tarttui minuun, ja Herran henki vei minut kauas pois ja laski minut keskelle laaksoa, joka oli täynnä kuolleitten luita. Hän kuljetti minua yltympäri niiden ylitse, ja minä näin, että luita oli laaksossa hyvin paljon ja että ne olivat rutikuivia.

Herra sanoi minulle: ”Ihminen, voivatko nämä luut herätä eloon?” Minä vastasin: ”Herra, sinä sen tiedät.” Hän sanoi: ”Sano profeetan sana näille luille, sano niille: Te kuivat luut, kuulkaa Herran sana! Näin sanoo Herra Jumala näille luille: Minä annan teihin hengen, niin että te heräätte eloon. Minä panen teihin jänteet, kasvatan ympärillenne lihan ja peitän teidät nahalla, ja minä annan teihin hengen, niin että te heräätte eloon. Silloin te tiedätte, että minä olen Herra.”

Minä puhuin saamani käskyn mukaan, ja minun vielä puhuessani alkoi kuulua kovaa kalinaa, kun luut lähenivät toisiaan ja liittyivät yhteen nivel niveleltä. Minä näin, että niiden päälle kasvoi jänteet ja liha ja että nämä saivat nahan ympärilleen, mutta elämää niissä ei ollut.

Herra sanoi minulle: ”Ihminen, kutsu sanallasi henkeä ja sano sille: Näin sanoo Herra Jumala: Tule, henki, tule taivaan neljältä tuulelta ja mene näihin surmattuihin, niin että ne heräävät eloon.” Minä puhuin niin kuin Herra minua käski, ja luihin tuli henki. Ne heräsivät eloon ja nousivat maasta, ja siinä oli luvuton ihmisjoukko.

Herra sanoi minulle: ”Ihminen, nämä luut ovat Israelin kansa. Kaikki israelilaiset sanovat: ’Luumme ovat kuivettuneet, toivomme on mennyt, me olemme hukassa.’ Sen tähden julista heille: Näin sanoo Herra Jumala: Minä aukaisen teidän hautanne, päästän teidät, oman kansani, haudoistanne ja vien teidät Israelin maahan. Te tiedätte silloin, että minä olen Herra, kun minä aukaisen hautanne ja päästän teidät, kansani, haudoistanne. Minä panen teihin henkeni, niin että te heräätte eloon, ja vien teidät maahanne. Silloin te tiedätte, että minä, Herra, teen sen minkä olen luvannut tehdä. Näin sanoo Herra.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

tai:

(Joel 3:1-5)

Minä vuodatan Henkeni palvelijoihini ja palvelijattariini.

Luemme profeetta Joelin kirjasta.

Näin sanoo Herra: ”Minä vuodatan henkeni kaikkiin ihmisiin. Ja niin teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaisenne näkevät näkyjä, vanhuksenne ennusunia. Myös orjiin ja orjattariin minä vuodatan henkeni noina päivinä. Minä annan teidän nähdä merkkejä taivaalla ja maan päällä: verta, tulta ja savupatsaita. Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen, ennen kuin koittaa Herran päivä, suuri ja pelottava. Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu. Siionin vuorella ja Jerusalemissa on pelastus, niin Herra on luvannut, ja pakoonpäässeiden joukossa ovat ne, jotka Herra kutsuu.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 104:1-2a, 24+35c, 27-28, 29bc-30. – vrt. 30)

Kertosäe:                      Lähetä Henkesi, Herra, ja uudista maan kasvot.

tai:                                 Halleluja.

Ylistä Herraa, minun sieluni!
Herra, minun Jumalani, miten suuri ja mahtava sinä olet!
Sinun vaatteenasi on kirkkaus ja kunnia,
valo ympäröi sinut kuin viitta. Kertosäe

Lukemattomat ovat tekosi, Herra.
Miten viisaasti olet ne tehnyt!
Koko maa on täynnä sinun luotujasi.
Ylistä Herraa, minun sieluni! Kertosäe

Kaikki luotusi tarkkaavat sinua, Herra,
ja odottavat ruokaansa ajallaan.
Sinä annat, ja jokainen saa osansa,
avaat kätesi, ja kaikki tulevat ravituiksi. Kertosäe

Kun otat niiltä elämän hengen, ne kuolevat
ja palaavat maan tomuun.
Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää,
näin uudistat maan kasvot. Kertosäe

Toinen lukukappale (Room. 8:22-27)

Henki puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin.

Luemme apostoli Paavalin kirjeestä roomalaisille.

Veljet, me tiedämme, että koko luomakunta yhä huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa. Eikä vain luomakunta, vaan myös me, jotka olemme ensi lahjana saaneet omaksemme Hengen, huokailemme odottaessamme Jumalan lapseksi pääsemistä, ruumiimme lunastamista vapaaksi. Toivossa olemme pelastetut. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti.

Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin. Ja hän, joka tutkii sydämet, tietää mitä Henki tarkoittaa, sillä Henki puhuu Jumalan tahdon mukaisesti pyhien puolesta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja

Halleluja. Halleluja.
Tule, Pyhä Henki, täytä uskoviesi sydämet
ja sytytä niihin rakkautesi tuli.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 7:37-39)

Hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Juhlan suurena päätöspäivänä Jeesus nousi puhumaan ja huusi kovalla äänellä: ”Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, ’hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat’, niin kuin kirjoituksissa sanotaan.” Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan. Vielä ei Henki ollut tullut, koska Jeesusta ei vielä ollut kirkastettu.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

9.6.2019 Helluntaipäivä – vuosi C

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää vuoden A lukukappaleita.

Ensimmäinen lukukappale (Ap.t. 2:1-11)

Kaikki tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua.

Luemme Apostolien teoista.

Kun koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.

Jerusalemissa asui hurskaita juutalaisia, joita oli tullut sinne kaikkien kansojen keskuudesta, mitä taivaan alla on. Kun tämä ääni kuului, paikalle kerääntyi paljon väkeä, ja hämmästys valtasi kaikki, sillä jokainen kuuli puhuttavan omaa kieltään. He kysyivät ihmeissään: ”Eivätkö nuo, jotka puhuvat, ole kaikki galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä? Meitä on täällä partilaisia, meedialaisia ja elamilaisia, meitä on Mesopotamiasta, Juudeasta ja Kappadokiasta, Pontoksesta ja Aasian maakunnasta, Frygiasta, Pamfyliasta, Egyptistä ja Libyasta Kyrenen seudulta, meitä on tullut Roomasta, toiset meistä ovat syntyperäisiä juutalaisia, toiset uskoomme kääntyneitä, meitä on kreetalaisia ja arabialaisia ‒ ja me kaikki kuulemme heidän julistavan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 104:1ab+24ac, 29bc-30, 31+34. – vrt. 30)

Kertosäe:                      Lähetä Henkesi, Herra, ja uudista maan kasvot.

tai:                                  Halleluja.

Ylistä Herraa, minun sieluni!
Herra, minun Jumalani, miten suuri ja mahtava sinä olet!
Lukemattomat ovat tekosi, Herra.
Koko maa on täynnä sinun luotujasi. Kertosäe

Kun otat niiltä elämän hengen, ne kuolevat
ja palaavat maan tomuun.
Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää,
näin uudistat maan kasvot. Kertosäe

Olkoon Herran kunnia ikuinen!
Saakoon hän iloita kaikista teoistaan.
Olkoot mietteeni hänelle mieleen,
että saan iloita Herrasta. Kertosäe

Toinen lukukappale (Room. 8:8-17)

Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia.

Luemme apostoli Paavalin kirjeestä roomalaisille.

Veljet, ne, jotka elävät lihan alaisina, eivät voi olla Jumalalle mieleen. Te ette kuitenkaan elä lihan vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä. Mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa. Jos Kristus on teissä, teidän ruumiinne tosin on kuollut synnin vuoksi, mutta Henki luo elämää, koska teidät on tehty vanhurskaiksi. Jos siis teissä asuu Jumalan Henki, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, niin hän, joka herätti Kristuksen kuolleista, on tekevä eläviksi myös teidän kuolevaiset ruumiinne teissä asuvan Henkensä voimalla.

Meillä on siis velvollisuuksia, veljet, mutta ei lihaamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte lihanne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte ruumiin teot, te saatte elää. Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Sekvenssi (Veni, Sancte Spiritus)

Tule, Henki Jumala,
meihin liekkis loistava
taivaastasi vuodata.

Tule, isä köyhien,
tule, tuoja lahjojen,
tule, valo sydänten.

Lohduttaja parahin,
sielun vieras rakkahin,
virvoittaja suloisin.

Työssä kuorman huojennat,
helteessämme virvoitat,
itkussamme lohdutat.

Valkeus sä autuain,
sydänsopet uskovain
täytä nöyräin anovain.

Ilman sinun voimaasi
ihminen jää heikoksi,
aivan avuttomaksi.

Pese meistä saastainen,
vihmo kuiva, kuumeinen,
terveeksi tee haavainen.

Jäykkä meissä taivuta,
kylmä meissä lämmitä,
vääristynyt ojenna.

Anna uskovillesi,
sinuun turvaavillesi,
pyhät lahjas seitsemän.

Anna palkka hyveille,
autuus pelastetuille,
riemu taivaan elämään.

Halleluja

Halleluja. Halleluja.
Tule, Pyhä Henki, täytä uskoviesi sydämet
ja sytytä niihin rakkautesi tuli.
Halleluja.

Evankeliumi (Joh. 14:15-16, 23b-26)

Pyhä Henki opettaa teille kaiken.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen Puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt. Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.