Paavi itsenäisen Palestiinan kannalla

Pyhä isä vetosi kansainväliseen yhteisöön kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi.

Pyhälle maalle tekemänsä pyhiinvaelluksen aikana toukokuussa paavi Benedictus XVI tapasi useita kertoja eri kansojen ja uskontojen edustajia. Tapaamisten aikana hän kiinnitti huomiota moniin hengellisiin tarpeisiin, mutta toi esiin myös kirkon toivon, että ristiriitojen repimällä alueella uskallettaisiin edetä kohti oikeudenmukaisempaa ja rauhallisempaa tulevaisuutta.

Yksi paavin viesteistä koski itsenäistä Palestiinan valtiota. Puheessaan palestiinalaishallinnon presidentille Mahmoud Abbasille pyhä isä totesi pyytävänsä ”Kaikkivaltiaalta oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa niin palestiinalaisalueille että koko alueelle”. Hän vakuutti presidentti Abbasille, että ”Pyhä istuin tukee kansanne oikeutta itsenäiseen palestiinalaiseen kotimaahan esi-isienne mailla, maata, joka on turvassa ja rauhassa naapureiden kanssa ja jonka rajat on kansainvälisesti tunnustetut”.

Paikalla olleita pyhä isä rohkaisi pitämään yllä ”toivon liekkiä”, että pian jo löydettäisiin ratkaisu, joka ”tyydyttäisi sekä israelilaisten että palestiinalaisten tarpeet rauhan ja vakauden suhteen”. Paavi vetosi myös kansainväliseen yhteisöön, jotta se ”käyttäisi vaikutusvaltaansa ratkaisun löytymiseksi”.

Myöhemmin paavi vieraili jonkin matkaa Betlehemistä pohjoiseen sijaitsevalla Aidan pakolaisleirillä, jossa asuu viitisen tuhatta kristittyä ja islamilaista pakolaista. Myötätuntoisesti paavi sanoi, että ”kodittomat palestiinalaiset haluavat päästä takaisin synnyinseuduilleen tai asua pysyvästi omassa kotimaassa. … Teidän oikeutetut toiveenne pysyvistä kodeista ja itsenäisestä palestiinalaisvaltiosta ovat edelleen toteutumatta. Sen sijaan te olette monen muiden tällä alueella ja eri puolilla maailmaa elävien ihmisten kanssa keskellä väkivaltaisuuksien kierrettä, hyökkäysten ja vastahyökkäysten, koston ja tuhoamisen aaltoa.”

”Koko maailma tahtoo tämän kierteen katkeavan”, paavi lisäsi ja sanoi, että on otettava rohkeita ja aloitteellisia askeleita kohti sovintoa, jotta voitaisiin päästä yli nykyisesti pattitilanteesta, joka johtuu siitä, että toinen osapuoli vaatii yksipuolisesti myönnytyksiä toiselta.

”Tällaisen ongelman ratkaisu voi tapahtua vain poliittisesti”, pyhä isä totesi sitten. ”Eikä kukaan odota, että palestiinalaiset ja israelilaiset pääsisivät siihen yksistään. Kansainvälisen yhteisön apu on siinä välttämätön.”

Lopulta ”diplomaattiset ratkaisut voivat onnistua vain, mikäli niin palestiinalaiset kuin israelilaisetkin itse ovat halukkaita katkaisemaan vihollisuuden syklin”, paavi ennusti.

KATT/VIS/CNA