Paavi kehotti toimimaan siirtolaiskysymyksessä

Yli 800 siirtolaista hukkui Välimerellä, kun heitä kuljettanut laiva kaatui 18.-19.4.2015 välisenä yönä. Eloonjääneitä oli 28, ja pelastustöissä löytyi 24 ruumista. Kyseessä oli yksi historian pahimmista Afrikasta Eurooppaan meritse pyrkiviä siirtolaisia kohdanneista onnettomuuksista.

Regina Coeli -rukouksen yhteydessä sunnuntaina 19.4. paavi Franciscus pyysi Pietarinkirkon aukiolle kokoontuneita ihmisiä pitämään hiljaisen hetken ja sitten rukoilemaan kanssaan Terve Maria -rukouksen uhrien ja eloonjääneiden puolesta. Paavi kehotti kansainvälistä yhteisöä toimimaan päättäväisesti ja viivyttelemättä, jotta vastaavanlaiset tragediat eivät toistuisi. ”He ovat miehiä ja naisia kuten mekin, veljiämme jotka etsivät parempaa elämää, he ovat kärsineet nälkää, vainoa, loukkauksia, hyväksikäyttöä, sotia; he etsivät parempaa elämää, he etsivät onnea.”

Juuri edellisenä päivänä, lauantaina 18.4., paavi Franciscus oli tavannut Italian presidentin Sergio Mattarellan ja ottanut esille myös siirtolaisongelman. Paavi kiitti Italiaa sen ponnistuksista vastaanottaa suuret määrät siirtolaisia, jotka vaarantaen henkensä pyrkivät maahan, mutta totesi: ”On selvää, että ilmiö on laajuudeltaan niin suuri, että tarvitaan paljon laajempaa osallistumista. Emme saa väsyä vaatimaan laajempaa sitoutumista sekä Euroopan tasolla että kansainvälisesti.”

KATT/VIS/CNS