Pohjola vihitään Marialle

PORTUGAL-FATIMA-POPEPohjoismaiden piispainkokouksen kevättapaamisen yhteydessä Lundissa piispat vihkivät lauantaina 22.3.2014 koko Pohjolan Neitsyt Marian tahrattomalle sydämelle. Vihkiminen on toisinto siitä vihkimyksestä, jonka paavi Johannes Paavali II toteutti 25 vuotta sitten vieraillessaan Pohjoismaissa.

Vihkimykseen osallistuu myös Helsingin piispa Teemu Sippo SCJ yhtenä piispainkokouksen jäsenistä, jotka edustavat kaikkia katolisia paikalliskirkkoja viidestä Pohjoismaasta.

Marian sydämelle osoitettu hartaus perustuu evankeliumeihin. Simeonin profetian mukaan miekka oli käyvä läpi hänen sydämensä. Evankelista Luukas mainitsee myös, että Maria kätki omaan sydämeensä kaiken, mitä Kristukselle tapahtui. Herran syntymän ilmoittamisen jälkeen Marian sydän täyttyi Sanan lihaksitulemisen ilosta ja hänen omasta osuudestaan siinä.

Jeesus viittasi myös itse Marian sydämeen opettaessaan, että autuaita ovat kaikki ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä. Kirkkoisille tämä osoitti, että Marian autuus on biologistakin äitiyttä suurempaa, koska hän otti Kristuksen vastaan sydämessään.

Raamatussa sydän on tavallaan persoonan symboli. Vihkiytyminen Jeesuksen sydämelle tarkoittaa näin ollen omistautumista Jeesuksen persoonalle. Itsensä tai toisten vihkiminen Neitsyt Marian sydämelle tarkoittaa vastaavasti heittäytymistä Marian äidilliseen suojelukseen ja hänen esirukoustensa turvaan. Ristin juurella Mariasta tuli kaikkien opetuslasten, kaikkien ihmisten äiti. Eeva oli kaikkien ihmisten kantaäiti, ja Mariasta tuli kaikkien ihmisten äiti armon järjestyksessä. Pohjolan vihkiminen tarkoittaa siis meidän maittemme ja kaikkien niissä asuvien ihmisten – Jumalan hajallaan olevien lasten – uskomista heidän äitinsä huomaan.

KATT/NBK