Pyhän Pius X:n pappisveljeskunnan ja uskonopin kongregaation neuvottelut

Vatikaanin lehdistöosasto julkaisi 14. syyskuuta lyhyen tiedotteen Pyhän Pius X:n pappisveljeskunnan (ns. lefebvristien) ja uskonopin kongregaation edustajien tapaamisesta.

Kokouksessa 14. syyskuuta olivat mukana uskonopin kongregaation prefekti ja paavillisen Ecclesia Dei-komission puheenjohtaja, kardinaali Joseph Levada, uskonopin kongregaation sihteeri, arkkipiispa Luis Ladaria SJ, sekä Ecclesia Dei-komission sihteeri mons. Guido Pozzo. Pyhän Pius X:n pappisveljeskunnan osalta mukana olivat sen yleisesimies, piispa Bernard Fellay sekä isä Niklaus Pfluger ja isä Alain-Marc Nely.

Uskonopin kongregaation mukaan edellytyksenä täydellisen sovinnon saamiseksi Pyhän istuimen ja Pyhän Pius X:n pappisveljeskunnan välille on, että veljeskunta hyväksyy opillisen tekstin, jonka uskonopin kongregaatio luovutti veljeskunnan edustajille 14. syyskuuta. Teksti, jonka tarkkaa sisältöä ei julkistettu, määrittelee joitakin opillisia periaatteita ja kriteerejä katolisen opin tulkitsemiselle, jotka ovat välttämättömiä uskollisuuden takaamiseksi kirkon opetusvirkaa kohtaan. Samalla asiakirja jättää avoimeksi oikeutetulle keskustelulle joidenkin yksittäisten Vatikaanin II kirkolliskokouksen ja myöhemmän opetusviran ilmaisujen ja muotoilujen tulkinnan.

Tapaamisessa oli keskusteltu myös ”mahdollisesta kanonisesta ratkaisusta”. Joidenkin kommenttien mukaan kyseessä olisi todennäköisesti personaaliprelatuuri. Nykyisin kirkon ainoa personaaliprelatuuri on Opus Dei.

Vaikka tapaamisessa ei annettu määräaikaa vastaukselle, Vatikaanin lehdistöosaston päällikön isä Federico Lombardin SJ mukaan vastausta odotetaan ”muutaman kuukauden kuluessa”.

Vatikaani aloitti neuvottelut Pyhän Pius X:n pappisveljeskunnan kanssa vuonna 2009, jolloin paavi Benedictus XVI purki neljän tuohon yhteisöön kuuluvan ilman paavin lupaa vihityn piispan ekskommunikaation. Sen jälkeen Vatikaanin ja veljeskunnan nimittämä komissio on kokoontunut neuvotteluihin kahdeksan kertaa.

KATT/VIS/CNS

Lisätietoa: KATTin aiempi uutinen ekskommunikaatioiden kumoamisesta