Sopimus Vatikaanin ja Kiinan välillä

Pyhä istuin ja Kiinan kansantasavalta solmivat 22.9.2018 historiallisen ”väliaikaisen” sopimuksen koskien piispojen nimittämistä; sopimusta edelsivät pitkät neuvottelut eikä sen tarkkaa sisältöä ole julkistettu.

Sopimuksen yhteydessä ilmoitettiin, että paavi Franciscus on vapauttanut ekskommunikaatiosta viimeiset seitsemän ilman paavin mandaattia vihittyä Kiinan ”virallisen” katolisen kirkon piispaa ja he ovat nyt kirkon täydessä yhteydessä. Paavi Franciscus perusti myös Kiinaan uuden Chengden hiippakunnan.

Dialogia Kiinan viranomaisten kanssa on käyty jo Johannes Paavali II:n ja Benedictus XVI:n aikana. Kiinassa paavin kanssa täydessä yhteydessä oleva katolinen kirkko on joutunut toimimaan maanalaisena; osa Kiinan viranomaisten tunnustaman katolisen kirkon (”Kiinan katolinen patrioottinen yhdistys”) piispoista on ollut myös Vatikaanin tunnustamia, osa ei.

Uutinen sopimuksesta herätti sekä myönteisen toiveikasta palautetta että voimakasta kritiikkiä, ottaen huomioon viimeaikaiset uskonnonvapauden loukkaukset Kiinassa ja maanalaisena toimineen katolisen kirkon kärsimykset. Paavi Franciscuksen ”Viesti Kiinan katolilaisille ja koko kirkolle” (26.9.2018) huomioi nämä jännitteet. ”Tämän prosessin kautta Pyhä istuin on toivonut ja jatkuvasti toivoo ainoastaan saavuttavansa kirkon varsinaiset hengelliset ja pastoraaliset päämäärät eli tukea ja edistää evankeliumin julistamista ja palauttaa ja säilyttää Kiinan katolisen yhteisön täyden ja näkyvän ykseyden.”

KATT/VIS