Suomalaisdelegaatio Roomassa

Pyhän Henrikin juhla Roomassa 16-22.1.2012.

Tänä vuonna sain parhaan mahdollisen lahjan alkavalle vuodelle, nimittäin pyhiinvaelluksen Roomaan. Kiitän Jumalaa sydämeni pohjasta tästä upeasta elämyksestä. Jo 27 vuotta sitten alkoi perinne järjestää Suomesta ekumeeninen vaellus Roomaan Pyhän Henrikin juhlapäivän kunniaksi.

Tällä kertaa delegaatioon kuuluivat luterilaisesta kirkosta Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, Kirkkohallituksen ulkoasianosaston johtaja Kimmo Kääriäinen ja Olarin seurakunnan kappalainen Antti Kruus. Sen lisäksi mukaan tuli Sonus-niminen kuoro Kouvolasta: kerta kaikkiaan upea ja hieno kuoro. Saimme nauttia heidän musiikistaan joka päivä milloin milläkin puolella Roomaa.

Piispamme Teemu Sippo SCJ ja minä lensimme Roomaan jo sunnuntaina tarkoituksenamme osallistua maanantaina keskusteluun erään sääntökunnan edustajien kanssa. Olimme näin etsimässä uusia sisaria ja uutta pappia, jotka voisivat tulla Suomeen tekemään apostolaattiaan. Kannattaa rukoilla tämän piispan tärkeän aloitteen puolesta.

Ensimmäisinä päivinä tapasimme isä Tri Nguyenin ja Anders Hambergin, jotka opiskelevat teologiaa Roomassa. He kertoivat omasta elämästään ja opiskelustaan ja jakoivat kanssamme kokemuksiaan. Tiistaina kävimme piispan kanssa ensin vierailemassa Paavillisessa Santa Crocen yliopistossa, jossa isä Tri opiskelee. Tämän jälkeen vietimme messua Rauhan pyhän Marian kappelissa, joka sijaitsee Opus Dein päämajassa ja jonne pyhä Josemaria Escrivá on haudattu. Saimme sitten syödä lounasta Opus Dein prelaatin, piispa Javier Echevarrían kanssa.

Seuraavana päivänä vierailimme Paavillisessa uuden evankelioimisen edistämisen neuvostossa. Uusi evankelioiminen tarkoittaa evankeliumin julistamista kansoille, jotka ovat jo pitkään eläneet kristillisen uskon vaikutuspiirissä, mutta jotka ovat osittain unohtaneet omat juurensa ja oman uskonsa. Neuvoston puheenjohtaja arkkipiispa Rino Fisichella otti meidät yhdessä piispa Häkkisen kanssa sydämellisesti vastaan.

Suomen Rooman suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula tarjosi tapaamisen jälkeen lounaan, minkä jälkeen kävimme apostoli Paavalin haudalla San Paolo fuori le Mura -basilikassa. Kirkon apotti kertoi meille tästä kirkosta, ja delegaatiomme kuoro pääsi osoittamaan suuret kykynsä myös tässä ympäristössä.

Torstai oli tärkein päivä meille. Aamulla vierailimme pyhän Pietarin haudalla; siellä oli todella helppo rukoilla paavin puolesta ja myös kaikkien kristittyjen ykseyden puolesta. Sen jälkeen piispa Brian Farrell LC otti meidät vastaan Paavillisessa kristittyjen ykseyden edistämisen neuvostossa, jossa pidettiin työkokous.

Kello 12.00 itse paavi otti meidät vastaan. Se oli vaikuttava tilaisuus. Jokaisella oli mahdollisuus sanoa jotakin henkilökohtaisesti. Vaikka paavilla on paljon tekemistä eikä hän enää ole nuori, hän halusi siitä huolimatta ottaa meidät vastaan. On selvää, että paavi rakastaa Suomea. Oma piispamme muuten kutsui paavin vierailulle Suomeen; saa nähdä mitä tapahtuu. Iltapäivällä vietimme messun Santa Maria sopra Minervan kirkossa.

Perjantaiksi meidät oli kutsuttu Villa Lanteen, Suomen Rooman-instituuttiin. Illalla rukoilimme hetkipalveluksen yhdessä birgittalaissisarten luostarissa, jossa asuimme koko viikon. Lauantaina piispa vieraili Collegium Germanicumissa ja vietti messun siellä. Illalla oli vuorossa käynti Sant’ Egidion yhteisön hoitamassa San Bartolomeon kirkossa, minkä jälkeen osallistuimme messuun Santa Maria in Trasteveressä, jonka liturgia oli erittäin kaunis.

Viimeisenä päivänä osallistuimme liturgiaan saksalaisessa luterilaisessa kirkossa ja sen jälkeen myös kirkkokahville. Lounaalle menimme Jeesuksen pyhän sydämen pappien kongregaation päämajaan.

Tämän matkan antina syntyi uusi halu tehdä jotakin konkreettista paavin meille pitämän puheen innoittamana, jotakin joka auttaisi kaikkia kristittyjä tulemaan lähemmäksi toisiaan.

isä Raimo Goyarrola
yleisvikaari