Katolisen kirkon ja Venäjän välit myötätuulessa

Venäjän federaation presidentti Dmitri Medvedev vieraili joulukuun alussa Vatikaanissa, jossa hän tapasi paavi Benedictuksen. (c) SIR

Venäjän federaation presidentti Dmitri Medvedev vieraili joulukuun alussa Vatikaanissa, jossa hän tapasi paavi Benedictuksen. (c) SIR

Kehitys katolisen kirkon ja sekä Venäjän valtion että maan vaikutusvaltaisen ortodoksisen kirkon väleissä on viime aikoina ollut poikkeuksellisen suotuisaa. Tästä on merkkinä toisaalta se, että Venäjän federaation presidentti Dmitri Medvedev vieraili joulukuun alussa Vatikaanissa, jossa hän tapasi paavi Benedictuksen. Vierailun pääteema oli suurlähettilästason diplomaattisuhteiden solmiminen Pyhän istuimen ja Venäjän federaation välille.

Hiljattain myös katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkonkirkolliset suhteet ovat merkittävästi parantuneet. Tästä esimerkkinä Moskovan ortodoksinen patriarkaatti on julkaissut kirjan paavi Benedictuksen puheista — osin jo kardinaaliajalta. Puheiden teemana on pääsääntöisesti Euroopan hengellinen kriisi, joka on ollut paavin huomion kohteena jo pitkän aikaa. Sama kriisi on puhuttanut usein myös Moskovan patriarkaatin edustajia. Puheet on julkaistu kaksikielisenä laitoksena: italiaksi ja venäjäksi.

Edellä mainitut tapahtumat saattavat viitata siihen, että pitkään odotettu tapaaminen paavin ja Moskovan patriarkan välillä voisi joskus lähitulevaisuudessa jopa toteutua.

KATT/RV/katolsk.no