Lukukappaleet 10.11.2019 alkavalle viikolle

10.11.2019 Kirkkovuoden 32. sunnuntai – vuosi C

Ensimmäinen lukukappale (2. Makk. 7:1-2, 9-14)

Maailman kuningas herättää meidät uuteen, ikuiseen elämään.

Luemme Toisesta Makkabilaiskirjasta.

Niinä päivinä otettiin kiinni seitsemän veljestä ja heidän äitinsä, ja kuningas käski piestä heitä raipoilla ja nahkaruoskilla, jotta heidät saataisiin syömään laissa kiellettyä sianlihaa. Yksi veljeksistä ryhtyi silloin puhumaan kaikkien puolesta ja sanoi: ”Mitä sinä meitä kuulustelet? Me olemme valmiit kuolemaan. Mieluummin me kuolemme kuin rikomme isiemme lakeja.”

Henkitoreissaan toinen poika sanoi: ”Sinä pahuuden kätyri! Tämän elämän sinä meiltä riistät, mutta koko maailman kuningas herättää meidät uuteen, ikuiseen elämään, koska me kuolemme hänen lakiensa tähden.”

Sitten otettiin kolmas veli piinattavaksi. Kun miehet ryhtyivät leikkaamaan hänen kieltään, hän työnsi sen heti suusta, ojensi pelotta kätensä ja sanoi vakaalla äänellä: ”Taivaasta minä olen nämä saanut, ja Jumalan lakien tähden annan ne auliisti pois, koska toivon saavani ne häneltä jälleen takaisin.” Tuskat eivät merkinneet nuorukaiselle mitään, ja kuningas ja tämän seuralaiset hämmästyivät hänen rohkeuttaan.

Nuorukaisen kuoltua miehet häpäisivät ja kiduttivat samalla tavoin neljättä veljestä. Kuoleman lähetessä hän sanoi: ”Hyvä näin, että kuollessani ihmisten tappamana voin luottaa siihen, että Jumala herättää minut kuolleista. Sinulla ei tule olemaan ylösnousemusta eikä uutta elämää.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 17:1, 5-6, 8+15. ‒ 15b)

Kertosäe:                      Kun herään unesta, sinun läsnäolosi ravitsee minut.

Herra, kuule minua, minä etsin oikeutta!
Kuule minun avunhuutoni,
ota vastaan rukoukseni.
Minä puhun sinulle vilpittömin huulin. Kertosäe

Sinun poluillasi minä olen pysynyt,
jalkani eivät ole horjahtaneet sinun tieltäsi pois.
Minä huudan sinua avuksi, Jumala, ja sinä vastaat minulle.
Kuuntele minua, kuule, mitä puhun sinulle. Kertosäe

Varjele minua niin kuin silmäterääsi,
peitä minut siipiesi suojaan.
Minä saan nähdä sinun kasvosi vanhurskaudessa.
Kun herään unesta, sinun läsnäolosi ravitsee minut. Kertosäe

Toinen lukukappale (2. Tess. 2:16-3:5)

Herra antakoon teille aina voimaa hyviin tekoihin ja puheisiin.

Luemme apostoli Paavalin toisesta kirjeestä tessalonikalaisille.

Veljet, itse Herramme Jeesus Kristus ja Jumala, meidän Isämme, joka on rakastanut meitä ja on armossaan antanut meille iankaikkisen lohdutuksen ja hyvän toivon, rohkaiskoot sydäntänne ja antakoot teille aina voimaa hyviin tekoihin ja puheisiin.

Lopuksi vielä, veljet: rukoilkaa puolestamme, että Herran sana leviäisi nopeasti ja pääsisi muualla samaan kunniaan kuin teidän keskuudessanne. Rukoilkaa myös, että varjeltuisimme pahoilta ja kelvottomilta ihmisiltä; kaikkihan eivät usko. Mutta Herra on uskollinen, ja hän on vahvistava teitä ja varjeleva teitä pahalta. Herraan turvautuen me luotamme siihen, että te nyt ja vastedes toimitte niin kuin me käskemme. Herra ohjatkoon teidän sydämenne Jumalan rakkauteen ja Kristuksen kärsivällisyyteen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja (vrt. Ilm. 1:5a, 6b)

Halleluja. Halleluja.
Jeesus Kristus on esikoisena noussut kuolleista;
hänelle kunnia ja valta aina ja ikuisesti!
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 20:27-38)

Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka kieltävät ylösnousemuksen. He esittivät hänelle kysymyksen: ”Opettaja, Mooses on säätänyt näin: ’Jos miehen veli kuolee ja tältä jää vaimo mutta ei lasta, miehen tulee ottaa veljensä vaimo ja hankkia jälkeläinen veljelleen.’ Oli seitsemän veljestä. Vanhin heistä otti vaimon ja kuoli lapsettomana. Silloin toinen otti hänet, sitten kolmas, ja vuorollaan kaikki seitsemän. Kaikki he kuolivat jättämättä jälkeensä lapsia. Lopuksi nainenkin kuoli. Kenen vaimo tämä nainen on oleva ylösnousemuksessa? Hänhän on ollut kaikkien seitsemän vaimona.”

Jeesus vastasi heille: ”Tässä maailmassa otetaan vaimo ja mennään vaimoksi. Mutta tulevassa maailmassa ne, jotka on katsottu ylösnousemuksen arvoisiksi, eivät enää mene naimisiin. He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia. Ja sen, että kuolleet nousevat ylös, on Mooseskin osoittanut kertomuksessa palavasta pensaasta. Hänhän sanoo, että Herra on Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala. Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien. Hänelle kaikki ovat eläviä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

tai lyhyempi muoto:

(Luuk. 20:27, 34-38)

Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka kieltävät ylösnousemuksen. He esittivät hänelle kysymyksen. Jeesus vastasi heille: ”Tässä maailmassa otetaan vaimo ja mennään vaimoksi. Mutta tulevassa maailmassa ne, jotka on katsottu ylösnousemuksen arvoisiksi, eivät enää mene naimisiin. He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia. Ja sen, että kuolleet nousevat ylös, on Mooseskin osoittanut kertomuksessa palavasta pensaasta. Hänhän sanoo, että Herra on Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala. Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien. Hänelle kaikki ovat eläviä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

11.11.2019 ma pyhä Martinus, piispa, muistopäivä

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Viis. 1:1-7)

Viisaus on henki, joka rakastaa ihmistä. Herran henki täyttää kaiken maan.

Luemme Viisauden kirjasta.

Rakastakaa oikeamielisyyttä, maailman hallitsijat, ajatelkaa Herraa vilpittömin mielin, sydämen yksinkertaisuudessa etsikää häntä. Ne, jotka eivät häntä koettele, voivat hänet löytää, hän ilmaisee itsensä niille, jotka eivät häntä epäile. Väärä järkeily erottaa Jumalasta, hänen mahtinsa paljastaa mielettömät, jotka tahtovat panna sen kokeeseen. Vehkeilijän sieluun ei viisaus tule, ei se asetu synnintekijän ruumiiseen. Pyhä henki kasvattaa ja opettaa. Se ei siedä vilppiä, se kaihtaa järjetöntä järkeilyä ja näyttää voimansa, kun vääryys lähestyy. Viisaus on henki, joka rakastaa ihmistä mutta ei jätä rankaisematta sitä, jolla on rienaus huulillaan. Jumala tutkii hänen sisimpänsä, pitää tarkoin silmällä hänen sydäntään ja kuuntelee, mitä hänen kielensä puhuu. Herran henki täyttää kaiken maan, se pitää kaiken olevan koossa ja tietää kaiken, mitä puhutaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 139:1-3, 4-6, 7-8, 9-10. – 24b)

Kertosäe:                      Herra, ohjaa minut ikiaikojen tielle.

Herra, sinä olet minut tutkinut, sinä tunnet minut.
Missä olenkin, minne menenkin, sen sinä tiedät,
jo kaukaa sinä näet aikeeni.
Kuljen tai lepään, kaiken olet mitannut,
perin pohjin sinä tunnet minun tekemiseni. Kertosäe

Kielelläni ei ole yhtäkään sanaa, jota sinä, Herra, et tuntisi.
Sinä suojaat minua edestä ja takaa,
sinä lasket kätesi minun päälleni.
Sinä tiedät kaiken.
Se on ihmeellistä, siihen ei ymmärrykseni yllä. Kertosäe

Minne voisin mennä sinun henkesi ulottuvilta,
minne voisin paeta sinun edestäsi?
Vaikka nousisin taivaaseen, sinä olet siellä,
vaikka tekisin vuoteeni tuonelaan, sielläkin sinä olet. Kertosäe

Vaikka nousisin lentoon aamuruskon siivin
tai muuttaisin merten taa,
sielläkin sinä minua ohjaat,
talutat väkevällä kädelläsi. Kertosäe

Halleluja (Fil. 2:15d, 16a)

Halleluja. Halleluja.
Te loistatte kuin tähdet maailmassa,
kun pidätte esillä elämän sanaa.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 17:1-6)

Vaikka veljesi seitsemästi tulisi sanomaan sinulle: ’Minä kadun’, anna hänelle anteeksi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Viettelysten täytyy tulla, se on väistämätöntä, mutta voi sitä, jonka kautta ne tulevat! Parempi olisi hänelle, että hänet heitettäisiin mereen myllynkivi kaulassa, kuin että hän johdattaa lankeemukseen yhdenkään näistä vähäisistä. Pitäkää varanne! Jos veljesi tekee väärin, nuhtele häntä, ja jos hän sitten katuu, anna hänelle anteeksi. Vaikka hän seitsemästi päivässä rikkoisi sinua vastaan ja seitsemästi tulisi sanomaan sinulle: ’Minä kadun’, anna hänelle anteeksi.”

Apostolit sanoivat Herralle: ”Anna meille vahvempi usko!” Herra sanoi: ”Jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle silkkiäispuulle: ’Nouse juurinesi maasta ja istuta itsesi mereen’, ja se tottelisi teitä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

12.11.2019 ti pyhä Josafat, piispa ja marttyyri, muistopäivä

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Viis. 2:23 – 3:9)

Ymmärtämättömien silmissä he ovat kuolleita, mutta he ovat päässeet rauhaan.

Luemme Viisauden kirjasta.

Jumala loi ihmisen kuolemattomaksi, teki hänestä näin oman itsensä kuvan, mutta Paholaisen kateuden vuoksi tuli kuolema maailmaan, ja sen joutuvat kokemaan kaikki, jotka ovat Paholaisen omat.

Mutta oikeamielisten sielut ovat Jumalan kädessä, eikä mikään kärsimys enää ulotu heihin. Ymmärtämättömien silmissä he ovat kuolleita, ja heidän poismenoaan pidetään onnettomuutena, heidän lähtöään täältä perikatona, mutta he ovat päässeet rauhaan. Ihmisten mielestä kuolema oli heille rangaistus, mutta he olivat täynnä kuolemattomuuden toivoa. Kevyesti heitä kuritettiin – runsaasti heitä siunataan. Jumala pani heidät kokeeseen ja havaitsi heidät kelvollisiksi. Niin kuin kultaa sulatusuunissa hän tutki ja koetteli heitä, niin kuin alttarilla poltettavan uhrilahjan hän otti heidät vastaan. Kun tilinteon hetki koittaa, he loistavat kirkkaasti, leimahtavat kuin kipinä olkilyhteessä. He saavat hallintaansa maailman kansat, he jakavat niille oikeutta, ja Herra on iäti heidän kuninkaansa. Ne, jotka turvaavat Herraan, ymmärtävät totuuden, ne, jotka pysyvät uskollisena rakkaudessa, saavat sijansa hänen luonaan. Hänen pyhiensä osaksi tulee armo ja laupeus, hän pitää valituistaan huolen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 34:2-3, 16-17, 18-19. – 2a)

Kertosäe:                      Minä tahdon aina ylistää Herraa.

Minä tahdon aina ylistää Herraa,
lakkaamatta laulaa hänelle kiitosta!
Herran hyvyyden tähden minä ylistän itseäni onnelliseksi.
Maan hiljaiset kuulevat sen ja iloitsevat. Kertosäe

Herran silmät katsovat vanhurskaita,
hänen korvansa kuulevat heidän avunhuutonsa.
Herra kääntyy pahantekijöitä vastaan,
heidän muistonsakin hän hävittää maan päältä. Kertosäe

Kun vanhurskaat huutavat apua, Herra kuulee
ja pelastaa heidät kaikesta hädästä.
Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän,
hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli. Kertosäe

Halleluja (Joh. 14:23)

Halleluja. Halleluja.
Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani, sanoo Herra.
Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 17:7-10)

Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Herra sanoi: ”Jos teillä on palvelija kyntötöissä tai paimenessa, niin ettehän te hänen kotiin palatessaan sano: ’Käy pöytään, saat heti ruokaa.’ Ei, te sanotte: ’Laita minulle syötävää, vyötä vaatteesi ja palvele minua sen aikaa kun syön ja juon. Sitten saat sinä syödä ja juoda.’ Ei palvelija siitä saa kiitosta, että hän tekee, mitä hänen tulee tehdä. Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: ’Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään.'”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

13.11.2019 ke arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Viis. 6:1-11)

Kuulkaa, kuninkaat, jotta oppisitte viisautta.

Luemme Viisauden kirjasta.

Kuulkaa siis, kuninkaat, kuulkaa ja ymmärtäkää! Ottakaa opiksenne, vallanpitäjät, te, joiden mahti ulottuu maan ääriin! Kuunnelkaa, ihmisjoukkojen hallitsijat, te, jotka kerskailette kansojen paljoudella! Tietäkää tämä: Herralta te olette valtanne saaneet, teidän mahtinne on peräisin Korkeimmalta. Hän myös tutkii teidän tekonne ja punnitsee päätöksenne. Hän saa kyllä selville, jos te, hänen valtakuntansa palvelijat, ette ole tuominneet oikein, ette noudattaneet lakia ettekä toimineet Jumalan tahdon mukaan. Äkkiarvaamatta hän seisoo edessänne, ja kauhu valtaa teidät, sillä kansojen käskijät joutuvat vääjäämättä tuomiolle. Vähäosaisia odottaa anteeksianto ja armo, mutta mahtavat viedään Mahtavimman eteen. Kaikkeuden valtias ei suosi ketään eikä kavahda kenenkään mahtia. Hän on itse luonut niin ylhäiset kuin alhaiset, ja yhtäläisesti hän pitää kaikista huolen. Mutta vallanpitäjiä odottaa tiukka tutkinta. Teille vallankäyttäjille minä siis osoitan sanani, jotta oppisitte viisautta ettekä kulkisi harhaan. Ne, jotka hurskaasti noudattavat hurskasta lakia, julistetaan hurskaiksi. Ne, jotka sen lain ovat omaksuneet, löytävät tilinteon hetkellä puolustuksen. Ottakaa siis ahnaasti vastaan sanani, janotkaa niitä, niin saatte oppia.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 82:3-4, 6-7. – vrt. 8a)

Kertosäe:                      Nouse, Jumala, tuomitsemaan maata.

Puolustakaa orpoja ja onnettomia,
huolehtikaa köyhistä ja kurjista.
Pelastakaa heikot ja vähäväkiset,
vapauttakaa heidät sortajien käsistä. Kertosäe

Kuulkaa! Vaikka olette jumalia,
kaikki tyynni Korkeimman poikia,
te kuolette niin kuin ihminen kuolee,
sorrutte kuin vallasta syösty ruhtinas! Kertosäe

Halleluja (1. Tess. 5:18)

Halleluja. Halleluja.
Kiittäkää kaikesta;
tätä Jumala tahtoo teiltä Kristuksessa Jeesuksessa.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 17:11-19)

Tämä muukalainen oli ainoa, joka palasi ylistämään Jumalaa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Matkallaan kohti Jerusalemia Jeesus kulki Samarian ja Galilean rajaseudulla. Kun hän oli tulossa erääseen kylään, häntä vastaan tuli kymmenen spitaalista miestä. Nämä pysähtyivät matkan päähän ja huusivat: ”Jeesus, opettaja, armahda meitä!” Nähdessään miehet Jeesus sanoi heille: ”Menkää näyttämään itsenne papeille.” Mennessään he puhdistuivat. Huomattuaan parantuneensa yksi heistä kääntyi takaisin. Hän ylisti Jumalaa suureen ääneen, lankesi maahan Jeesuksen jalkojen juureen ja kiitti häntä. Tämä mies oli samarialainen. Jeesus kysyi: ”Eivätkö kaikki kymmenen puhdistuneet? Missä ne yhdeksän muuta ovat? Tämä muukalainenko on heistä ainoa, joka palasi ylistämään Jumalaa?” Ja hän sanoi miehelle: ”Nouse ja mene. Uskosi on pelastanut sinut.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

14.11.2019 to arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Viis. 7:22 – 8:1)

Viisaus on ikuisen valon heijastuma, Jumalan toiminnan kirkas kuvastin.

Luemme Viisauden kirjasta.

Viisaudessa on henki, älyllinen ja pyhä, ainutsyntyinen ja monimuotoinen, ohuen ohut, herkkäliikkeinen, erillinen, tahraton ja kirkas, järkkymätön, hyvyyttä rakastava, vireä, riippumaton, hyvää tekevä, ihmisrakas, vakaa, varma ja levollinen, kaikkivoipa ja kaikkea valvova. Se läpäisee kaikki älylliset henget, puhtaimmat ja ohuimmatkin. Viisaus on liikkuvampaa kuin mikään muu liike, ja puhtaudessaan se virtaa läpi kaiken. Se on kaikkivaltiaan Jumalan hengitystä, hänen voimansa ja kunniansa kirkasta säteilyä. Siksi siihen ei pääse sekoittumaan mitään, mikä on epäpuhdasta. Se on ikuisen valon heijastuma, Jumalan toiminnan kirkas kuvastin, hänen hyvyytensä kuva. Se on yksi ainoa mutta kykenee kaikkeen, se pysyy itsenään mutta uudistaa kaiken. Polvesta polveen viisaus asettuu hurskaiden sieluun ja tekee heistä Jumalan ystäviä ja profeettoja, sillä Jumala rakastaa vain niitä, joilla on viisaus asuinkumppaninaan. Viisaus loistaa aurinkoa kirkkaammin ja voittaa kauneudessa taivaan tähdet. Se on vahvempi kuin valo, sillä valo antaa aina tilaa yölle mutta viisautta ei paha saa valtaansa. Voimassaan viisaus ulottuu maan ääriin, taitavasti se ohjaa kaikkea.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 119:89, 90, 91, 130, 135, 175. – 89a)

Kertosäe:                      Herra, sinun sanasi on ikuinen.

Herra, sinun sanasi on ikuinen.
Sen luja perusta on taivaassa. Kertosäe

Polvesta polveen pysyy totuutesi.
Sinä panit paikoilleen maan, ja se pysyy. Kertosäe

Sinun päätöstesi varassa on yhä kaikki,
koko luomakunta palvelee sinua. Kertosäe

Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee,
tyhmäkin saa siitä ymmärrystä. Kertosäe

Kirkasta kasvosi palvelijallesi.
Opeta minut tuntemaan käskysi! Kertosäe

Anna minun elää ja ylistää sinua,
sinun päätöksesi olkoot minun tukenani. Kertosäe

Halleluja (Joh. 15:5)

Halleluja. Halleluja.
Minä olen viinipuu, te olette oksat, sanoo Herra.
Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 17:20-25)

Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan fariseukset kysyivät Jeesukselta, milloin Jumalan valtakunta tulee. Hän vastasi: ”Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: ’Se on täällä’, tai: ’Se on tuolla.’ Katsokaa: Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.”

Opetuslapsilleen hän sanoi: ”Tulee aika, jolloin te toivotte näkevänne edes yhden Ihmisen Pojan päivän mutta ette saa nähdä. Teille sanotaan silloin: ’Hän on tuolla’, ja: ’Hän on täällä’, mutta älkää lähtekö minnekään, älkää juosko perässä. Sillä niin kuin salama välähtää ja valaisee taivaan äärestä ääreen, niin on Ihmisen Poika oleva ilmestymisensä päivänä. Mutta sitä ennen hänen täytyy kärsiä paljon, ja tämä sukupolvi hylkää hänet.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

15.11.2019 pe arkipäivän messu, tai pyhä Albertus Magnus, piispa ja kirkonopettaja

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Viis. 13:1-9)

Jos he pystyivät tutkimaan maailmankaikkeutta, kuinka he eivät löytäneet sen Herraa?

Luemme Viisauden kirjasta.

Tyhjän veroisia ovat luonnoltaan ne ihmiset, jotka eivät ole oppineet tuntemaan Jumalaa. Näkemässään hyvässä he eivät ole nähneet Häntä joka on eivätkä hänen töitään katsellessaan ole tunnistaneet niiden tekijää. Tuli ja tuuli ja ilman vire, tähtiholvi, pauhaavat vedet ja taivaan valot – siinä heidän jumalansa, maailman herrat. Jos he ovat ihastuneet niiden kauneuteen niin että ovat luulleet niitä jumaliksi, ajatelkoot, kuinka ylivertainen on niiden valtias, sillä itse kauneuden alkusyy on ne luonut. Jos he ovat ihailleet niiden mahtia ja voimaa, päätelkööt näkemästään, kuinka paljon mahtavampi niiden luoja on. Kun katsoo suurta ja kaunista luomakuntaa, katsoo samalla sen tekijää. Kovin ankarasti heitä ei silti tule moittia – ehkä he ovat vain eksyneet etsiessään Jumalaa, pyrkiessään löytämään hänet. Hänen töittensä keskellä eläessään he ovat tutkineet niitä, ja niiden kauneus on saanut heidät valtoihinsa. Silti heille ei voi antaa anteeksi. Jos heistä tuli niin viisaita, että he pystyivät tutkimaan maailmankaikkeutta, kuinka he eivät jo aikaisemmin löytäneet sen Herraa?

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 19:2-3, 4-5b. – 2a)

Kertosäe:                      Taivaat julistavat Jumalan kunniaa.

Taivaat julistavat Jumalan kunniaa,
taivaankansi kertoo hänen teoistaan.
Päivä ilmoittaa ne päivälle,
yö julistaa yölle. Kertosäe

Ei se ole puhetta, ei sanoja,
ei ääntä jonka voisi korvin kuulla.
Kuitenkin se kaikuu kaikkialla,
maanpiirin yli merten ääriin. Kertosäe

Halleluja (Luuk. 21:28)

Halleluja. Halleluja.
Nostakaa rohkeasti päänne pystyyn,
sillä teidän vapautuksenne on lähellä.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 17:26-37)

Niin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Niin kuin oli Nooan päivinä, niin on Ihmisen Pojan päivinä oleva. Ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin, ja tulva tuli ja tuhosi heidät kaikki. On oleva niin kuin oli Lootin päivinä. Ihmiset söivät ja joivat, ostivat ja myivät, istuttivat ja rakensivat. Mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, taivaasta satoi tulta ja tulikiveä, ja se tuhosi heidät kaikki. Samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy. 

Jos sinä päivänä joku on katolla ja hänen tavaransa ovat sisällä talossa, hänen ei pidä mennä alas noutamaan niitä, ja jos joku on pellolla, hänen ei pidä palata kotiin. Muistakaa Lootin vaimoa! Joka yrittää turvata elämänsä, kadottaa sen, mutta joka sen kadottaa, on pelastava sen omakseen. Minä sanon teille: Sinä yönä on kaksi samalla vuoteella: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on yhdessä jauhamassa: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään. ”Missä, Herra?” kysyivät opetuslapset. Hän sanoi: ”Missä on haaska, sinne kokoontuvat korppikotkat.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

16.11.2019 la arkipäivän messu, tai Skotlannin pyhä Margareta, tai pyhä Gertrud, neitsyt, tai Neitsyt Maria

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Viis. 18:14-16, 19:6-9)

Punaisestamerestä aukeni tasainen tie, ja he iloitsivat kuin karitsat.

Luemme Viisauden kirjasta.

Kun syvä hiljaisuus ympäröi kaiken ja yö eteni kulkunsa puoliväliin, sinä sinkosit valtaistuimeltasi kaikkivoivan sanasi. Tuhon omaksi vihittyyn maahan hyökkäsi taivaasta säälimätön soturi kädessään terävä miekka, sinun peruuttamaton käskysi. Se tuli ja levitti kaikkialle kuolemaa, se seisoi maan kamaralla ja ylti taivaisiin.

Koko luomakunta muotoutui uudelleen, sen ominaisuudet muuttuivat sinun määräystesi mukaan, jotta palvelijasi välttäisivät vaaran. Kansa näki, kuinka pilvi suojasi leiriä ja veden alta paljastui kuiva maa, kuinka Punaisestamerestä aukeni tasainen tie, rajuista aalloista erottui viheriöivä keto. Sitä he kulkivat, sinun kätesi suojaama kansa, ja he saivat nähdä suuria ihmetekoja. He iloitsivat kuin laitumelle viedyt varsat, he hyppivät kuin karitsat ja kiittivät pelastajaansa – sinua, Herra.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 105:2-3, 36-37, 42-43. – 5a)

Kertosäe:                      Muistakaa aina Herran ihmetyöt.

tai:                                  Halleluja.

Laulakaa hänelle, ylistäkää häntä,
kertokaa hänen ihmetöistään.
Ylistäkää hänen pyhää nimeään.
Iloitkoon niiden sydän, jotka etsivät Herraa! Kertosäe

Hän surmasi kaikki heidän esikoisensa,
heidän miehuutensa ensi hedelmät.
Niin hän vei israelilaiset pois Egyptistä:
he lähtivät kantaen hopeaa ja kultaa,
kaikki heimot epäröimättä, horjumatta. Kertosäe

Herra muisti pyhän lupauksensa,
jonka hän oli antanut palvelijalleen Abrahamille.
Hän vei kansansa pois, ja kansa iloitsi,
riemu raikui, kun hän vei valittunsa. Kertosäe

Halleluja (vrt. 2. Tess. 2:14)

Halleluja. Halleluja.
Evankeliumin kautta Jumala kutsui meidät
Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkkauden omistamiseen.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 18:1-8)

Jumala hankkii oikeuden valituilleen, jotka huutavat häntä avuksi.

+Luemme pyhästä evankeliumista Luukaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus esitti opetuslapsille vertauksen opettaakseen, että aina tulee rukoilla, koskaan lannistumatta: ”Eräässä kaupungissa oli tuomari, joka ei pelännyt Jumalaa eikä piitannut ihmisistä. Samassa kaupungissa eli myös leskivaimo, joka tavan takaa tuli tuomarin luo pyytämään: ’Ratkaise jo asiani, tuomitse riitapuoleni.’ Pitkään aikaan tuomari ei suostunut. Sitten hän kuitenkin ajatteli: ’Kaukana siitä, että pelkäisin Jumalaa tai piittaisin ihmisistä, mutta tästä leskestä on minulle vaivaa. Minä autan häntä saamaan oikeuden, muuten hän ennen pitkää repii minulta silmät päästä.'”

Herra sanoi: ”Huomatkaa: noin ajatteli väärämielinen tuomari. Tottahan sitten Jumala hankkii oikeuden valituilleen, jotka päivin ja öin huutavat häntä avuksi. Hänkö viivyttäisi apuaan? Minä sanon teille: hän hankkii heille oikeuden viipymättä. Mutta kun Ihmisen Poika tulee, löytääkö hän uskoa maan päältä?”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Iltamessu seuraavasta sunnuntaista:

17.11.2019 Kirkkovuoden 33. sunnuntai – vuosi C

Ensimmäinen lukukappale (Mal. 3:19-20a)

Teille on nouseva vanhurskauden aurinko.

Luemme profeetta Malakian kirjasta.

Katso, se päivä tulee liekehtivänä kuin tulinen uuni. Kaikki röyhkeät ja pahantekijät ovat silloin oljenkorsia. Se päivä tulee ja sytyttää ne liekkiin ‒ sanoo Herra Sebaot ‒ eikä niistä jää jäljelle juurta eikä vartta. Mutta teille, jotka pelkäätte minun nimeäni, on nouseva vanhurskauden aurinko.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 98:5-6, 7-9a, 9bcd. – vrt. 9)

Kertosäe:                      Herra tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.

Ylistäkää Herraa harpun sävelin,
soittakaa ja laulakaa!
Vaskitorvin ja oinaansarvin
kohottakaa ylistyksenne Herralle, kuninkaalle! Kertosäe

Pauhatkoon meri kaikkineen,
juhlikoon maa, juhlikoot sen asukkaat!
Taputtakoot virrat käsiään,
yhtykööt vuoret niiden iloon Herran edessä. Kertosäe

Herra tulee ja tuo maailmaan oikeuden.
Hän hallitsee maanpiiriä vanhurskaasti,
tuomitsee kansoja oikeuden mukaan. Kertosäe

Toinen lukukappale (2. Tess. 3:7-12)

Jos joku ei suostu tekemään työtä, hänen ei pidä myöskään syödä.

Luemme apostoli Paavalin toisesta kirjeestä tessalonikalaisille.

Veljet, tiedätte itse, miten teidän tulee seurata meidän esimerkkiämme. Kun olimme luonanne, emme pakoilleet velvollisuuksiamme. Me emme syöneet ilmaiseksi kenenkään leipää, vaan teimme työtä ja uurastimme yötä päivää, jotta emme olisi olleet teidän vaivoinanne. Olisihan meillä tosin siihen ollut oikeus, mutta halusimme olla teille esimerkkinä. Kun olimme luonanne, me määräsimme, että jos joku ei suostu tekemään työtä, hänen ei pidä myöskään syödä. Olemme nimittäin kuulleet, että jotkut teidän joukostanne elävät kurittomasti eivätkä tee työtä vaan touhuavat joutavia. Sellaisia me käskemme ja kehotamme Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä rauhoittumaan ja ansaitsemaan itse leipänsä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja (Luuk. 21:28)

Halleluja. Halleluja.
Nostakaa rohkeasti päänne pystyyn,
sillä teidän vapautuksenne on lähellä.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 21:5-19)

Pysykää lujina, niin voitatte omaksenne elämän.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan, kun jotkut ihastelivat temppeliä, sen kauniita kiviä ja näkyville pantuja lahjoja, Jeesus sanoi: ”Tulee aika, jolloin kaikki tämä, mitä te nyt katselette, revitään maahan. Tähän ei jää kiveä kiven päälle.”

Jotkut kysyivät: ”Opettaja, milloin tämä kaikki tapahtuu? Mikä on merkkinä siitä, että se aika on tulossa?” Jeesus sanoi: ”Varokaa, ettei teitä johdeta harhaan. Monet tulevat esiintymään minun nimelläni. He sanovat: ’Minä se olen’, ja: ’Aika on tullut.’ Mutta älkää lähtekö heidän peräänsä. Ja kun kuulette sodista ja levottomuuksista, älkää hätääntykö. Näin täytyy ensin käydä, mutta loppu ei tule vielä silloin.”

Ja hän jatkoi: ”Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja joka puolella on suuria maanjäristyksiä, nälänhätää ja ruttotauteja. Kauhistuttavia asioita tapahtuu, ja taivaalla näkyy suuria ennusmerkkejä.

Mutta jo ennen tätä teidän kimppuunne käydään ja teitä vainotaan. Teitä viedään tuomiolle synagogiin, teitä teljetään vankilaan, te joudutte kuninkaiden ja maaherrojen eteen minun nimeni tähden. Näin te saatte tilaisuuden todistaa minusta. Painakaa vain mieleenne, että teidän ei tule etukäteen miettiä, miten itseänne puolustatte. Minä annan teille viisauden puhua niin, ettei yksikään vastustajanne kykene kiistämään eikä kumoamaan sanojanne. Jopa teidän vanhempanne, veljenne, sukulaisenne ja ystävänne luovuttavat teidät viranomaisille, ja muutamia teistä surmataan. Kaikki vihaavat teitä minun nimeni tähden. Mutta edes hiuskarva päästänne ei mene hukkaan. Pysykää lujina, niin voitatte omaksenne elämän.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.