Tarkennettuja ohjeita koronaepidemiaan liittyen 16.3.2020

Suomen hallitus on maanantaina 16.3.2020 todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirusepidemian takia. Sen seurauksena hallitus on päättänyt monista toimenpiteistä, joista keskeisiä ovat esimerkiksi koulujen, monien julkisten tilojen ja peräti maan rajojen sulkeminen.

Tiistaina 17.3. hallitus ottaa käyttöön valmiuslain valtuuksia, joita se tarvitsee huolehtiakseen siitä, että turhat altistumiset koronavirukselle saataisiin vähenemään. Hallitus on esittänyt, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön, ja pyytänyt, että myös uskonnolliset yhteisöt sulkisivat ovensa, niin kuin tekevät kirjastot, museot, harrastus- ja nuorisotilat jne. Yli 70-vuotiaita velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa.

Katolinen kirkko Suomessa haluaa omalta osaltaan tukea hallituksen esittämiä tavoitteita ja toimintaperiaatteita. Näin ollen Helsingin hiippakunnassa kaikkien aikaisempien toimenpiteiden lisäksi lopetetaan toistaiseksi myös julkisten messujen vietto seurakunnissa alkaen keskiviikkoaamuna 18.3.2020. Kirkko haluaa kuitenkin korostaa, ettei sakramenttien vietto sinänsä tai varsinkaan sairaiden ja kuolevien uskovien sielunhoito ole uhattuna. Kirkot pysyvät myös edelleen päivittäin auki rukousta ja sielunhoitoa varten. Tarkempia ohjeita on kysyttävä omasta seurakunnasta.

Seurakuntien messuja voi seurata internetin välityksellä, ja uskovia kannustetaan ainakin sunnuntaisin kokoontumaan koko perheen kanssa yhteen rukoilemaan ja kuulemaan Jumalan sanaa sekä tekemään hengellinen kommuunio. Samoin heitä kannustetaan ottamaan rajoituksista tulevat hankaluudet vastaan kristillisen kilvoittelun ja lähimmäisenrakkauden hengessä. Suojelkoon laupias Isä Jumala koko ihmisperhettä koronaviruksen vaikutuksilta, hoivatkoon ja lohduttakoon hän kaikkia niitä, jotka itse tai joiden läheiset ovat saaneet tartunnan tai jopa kuolleet, ja vahvistakoon hän meissä kaikissa toivoa nähdä hänet kasvoista kasvoihin, kun tämä maanpäällinen elämämme kerran päättyy. 

Pyhä Maria, sairaiden parannus, rukoile puolestamme.
Pyhä Henrik, rukoile puolestamme.
Pyhä Birgitta, rukoile puolestamme.
Kaikki Jumalan enkelit ja pyhät, rukoilkaa puolestamme.

Helsingissä 16.3.2020

isä Marco Pasinato
Hiippakunnan asiainhoitaja

– Pohjoismaiden piispainkokouksen puheenjohtajan viesti