YK:n pakolaisjärjestön Nansen-palkinto kongolaiselle katoliselle nunnalle

Sr. Angélique NamaikaKongolainen katolinen sisar Angélique Namaika on saanut YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) myöntämän Nansenin pakolaispalkinnon 2013 työstään väkivallan uhrien hyväksi Kongossa. Nansenin pakolaispalkinto on vuosittain järjestöille tai yksittäisille ihmisille myönnettävä kansainvälinen tunnustus työstä pakolaisten auttamiseksi, ja sen jakaa YK:n pakolaisasioiden pääkomissaari. Sisar ottaa palkinnon vastaan Genevessä 30. syyskuuta ja matkustaa sen jälkeen Roomaan, jossa hän tapaa paavi Franciscuksen 2. lokakuuta.

Sisar Angélique Namaikan ”Uudelleensopeuttamisen ja kehityksen keskus” Kongon demokraattisen tasavallan koillisosassa sijaitsevassa Dungussa on auttanut tuhansia pahamaineisen sissijärjestön ”Herran vastarinta-armeijan” (LRA) uhreja. Kodeistaan pakenemaan joutuneet naiset ja tytöt ovat joutuneet hyväksikäytön uhreiksi ja kertoneet LRA:n sieppauksista, pakkotyöstä, murhista, raiskauksista ja muista ihmisoikeusrikkomuksista. Uhrit ovat saattaneet joutua myös oman yhteisönsä hylkäämiksi. Keskus pyrkii auttamaan traumoista toipumisessa ja tukemaan uhreja ammatin oppimisessa tai koulunkäynnissä.

Vuonna 2009 sisar Angélique joutui itse pakenemaan kodistaan Dungussa LRA:n hyökkäyksen takia. Tämä kokemus sai hänet aloittamaan avustustyön. Hän totesi: ”On vaikea kuvitella, kuinka paljon LRA:n hyväksikäyttämät naiset ja tytöt kärsivät. He kantavat väkivallan jälkiä loppuikänsä. Tämän palkinnon avulla useammat pakolaiset Dungussa voivat saada tarvitsemaansa apua uuteen alkuun elämässään. En halua koskaan lakata tekemästä kaikkea voitavaani antaakseni heille toivon ja mahdollisuuden elää taas.”

YK:n pakolaisasioiden pääkomissaari António Guterres kuvasi sisar Namaikan työtä: ”Sisar Angélique työskentelee väsymättä auttaakseen naisia ja tyttöjä, jotka ovat äärimmäisen haavoittuvia traumansa, köyhyyden ja pakolaisuuden vuoksi. Haasteet ovat valtavia, minkä vuoksi hänen työnsä on todella huomionarvoista – hän ei anna minkään esteen pysäyttää itseään… Sisar Angélique on osoittanut, että yhdenkin ihmisen työllä voi olla valtava merkitys sodan repimien perheiden elämälle. Hän on todellinen humanitäärinen sankari.”

Lisätietoja englanniksi löytyy YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kotisivulta www.unhcr.org.

KATT/katolsk.no/www.unhcr.org