Pyhä isä – paavi

papa Francesco

Paavi Franciscus

Katolisen kirkon 266. paavi

Konklaavissa valittiin 13.3.2013 pyhän Pietarin 265. seuraajaksi kardinaali Jorge Mario Bergoglio SJ (Societas Jesu = Jeesuksen seura eli jesuiitat), Buenos Airesin arkkipiispa, ordinarius Argentiinan itäisen riituksen katolilaisille, joilla ei ole omaan riitukseensa kuuluvaa ordinariusta.

Hän syntyi 17. joulukuuta 1936 Buenos Airesissa. Hänet vihittiin jesuiittaveljeskunnan papiksi 13. joulukuuta 1969 hänen opiskellessaan teologiaa San Miguelin teologisessa tiedekunnassa.

Hän toimi noviisimestarina San Miguelissa, jossa hän myös opetti teologiaa. Hän toimi Argentiinan jesuiittaprovinsiaalina (1973-1979) sekä San Miguelin filosofisen ja teologisen tiedekunnan rehtorina (1980-1986). Tehtyään tohtorinväitöskirjansa Saksassa, hän toimi rippi-isänä ja hengellisenä ohjaajana Córdobassa. 20. toukokuuta 1992 hän sai nimityksen Aucan titulaaripiispaksi sekä Buenos Airesin apulaispiispaksi, ja hänet vihittiin piispaksi samana vuonna 27. kesäkuuta. Vuonna 1997 hänet nimitettiin kesäkuun 3. päivänä Buenos Airesin seuraaja-arkkipiispaksi (coadiutor) ja hänestä tulikin kardinaali Antonio Quarracinon seuraaja 28. helmikuuta 1998. Hän toimii myös ordinariuksena itäisen riituksen uskoville Argentiinassa, sillä heillä ei ole omaan riitukseensa kuuluvaa ordinariusta.

paavi Franciscus I

 

 

 

 

 

 

 

Hän toimi Argentiinan piispainkokouksen puheenjohtajana 8. marraskuuta 2005 alkaen aina 8. marraskuuta 2011 saakka. Hänet nimitti ja julisti kardinaaliksi autuas paavi Johannes Paavali II helmikuun 21. päivän konsistorissa vuonna 2001, titulaarikirkkonaan San Roberto Bellarmino.

Hän on toiminut jäsenenä seuraavissa Rooman kuurian osastoissa:

  • Liturgian ja sakramenttijärjestyksen kongregaatio
  • Papiston kongregaatio
  • Sääntökuntien ja apostolisen yhteisöelämän kongregaatio
  • Paavillinen perheneuvosto

Paavi Franciscus on ensimmäinen paavi läntiseltä pallonpuoliskolta ja ensimmäinen jesuiittaveljeskunnan jäsen paavina.

KATT/VIS